Nógrád megye

2018.02.20. 06:48

Önbizalma az éneklésből ered

A somoskőújfalui Dancsok Lilla első helyen végzett a középiskolások országos zenei versenyének népdalénekes kategóriájában, amelyet immár ötödik alkalommal hirdetett meg a Nyíregyházi Egyetem Zenei Intézete. A salgótarjáni zeneiskola növendéke első­sorban az éneklésből meríti önbizalmát.

Palchuber Kinga

Terveztem hangszeren játszani, de az éneklés felé húzott a szívem – mondta Dancsok Lilla - Fotó: H. Cs.

A 16 éves Dancsok Lilla a zenéhez már kislányként egészen közel került, ugyanis – mint mondta – mindig szerette családjának odahaza újból előadni az óvodában megtanult népdalokat, mondókákat és gyermekjátékokat. A mindig vidáman dalra fakadó, csilingelő hangú apróság tehetségére óvónői figyeltek fel először, s tanácsuknak köszönhetően Lilla a salgó­tarjáni Kodály Zoltán tagiskola zenetagozatos osztályában ismerte meg közelebbről a zene nyújtotta csodát.

– Minden héten énekeltünk, és különféle kórusművekkel foglalkoztunk, majd az ottani tanárnő ajánlására beiratkoztam a Váczi Gyula Alapfokú Művészeti Iskola népi ének szakára is – emlékezett vissza az ifjú népdalénekes.

A fiatal lány immár kilenc éve a zenei intézmény növendéke, szinte minden szabadidejét az éneklésnek szenteli. A sok gyakorlás pedig mindig meghozta gyümölcsét: Lilla ugyanis már számos kiemelkedő versenyeredménnyel büszkélkedhet, s a megyeszékhely jelentősebb rendezvényein – többek között az államalapítás ünnepén, a kultúra napján, vagy a történelmi megemlékezéseken – is rendszeres fellépőnek számít. Ezen felül lakhelyén, Somos­kő­újfaluban is színesítette már az ünnepi eseményeket.

– Kiskorom óta járok zenei versenyekre, amelyek sokat segítettek az önbizalmam növelésében. A népdalokkal megmutathatom a közönségnek a bennem lakozó érzelmeket, sőt a megmérettetések által lelkileg is mindig erősödöm egy kicsit. A szakavatott zsűri építő jellegű kritikái révén pedig zeneileg is mindig nyerek valami pluszt, amiből még tovább építkezhetek – emelte ki Lilla.

Terveztem hangszeren játszani, de az éneklés felé húzott a szívem – mondta Dancsok Lilla -
Fotó: H. Cs.

A táncban és az írásban is remekel

Dancsok Lilla az éneklés mellett a néptáncolás szerelmese is. A lány a salgótarjáni Ifjú Nógrád Táncegyüttes egyik oszlopos tagja, a csapattal szintén sok szép eredményt értek már el versenyszerepléseik alkalmával. Ezen felül a fiatal a Zenthe Ferenc Színház rendezésében életre hívott Kincses Nógrád című zenés táncjátékban is szerepelt a József Attila Művelődési Központ színpadán, amely különösen emlékezetes pillanat volt számára. S a tehetség nem csak zenei vonalon csörgedezik a kamaszlány ereiben, ugyanis hobbiként az utóbbi időben vers- és novellaírással is foglalkozik. A közelmúltban megrendezett Implom József középiskolai helyesírási verseny döntőjében megyénk második legjobb helyesírója lett. Néhány éve a megyeszékhely önkormányzata is felfigyelt a Lillában lakozó talentumra, amelyet „Salgótarján város ifjú tehetsége” elismeréssel is megjutalmazott.

Az énekespalánta büszkén mesélt a Bonyhádon megrendezett országos versenyekről, ahol 2010-ben és 2012-ben – egyéniben és a Pöndölyke énekegyüttessel – is kiemelt nívódíjat szerzett, négy éve pedig szintén nívódíjjal jutalmazták bonyhádi fellépését. Néhány esztendővel ezelőtt a gödöllői országos népzenei megmérettetésen – ismét a Pöndölykével – a dobogó második fokára állhatott, míg Füleken egymást követő két évben is kiemelt arany minősítéssel ismerték el pro­dukció­ját. Tavaly a Nyíregy­házi Egyetem Zenei Intézete által meghirdetett középiskolások országos zenei versenyének népdalénekes kategóriájában harmadik helyen végzett, ellenben idén már ugyanezen a megmérettetésen egészen a dobogó legfelső fokáig énekelte magát. Lilla elmondása szerint sikereit elsősorban felkészítő tanárának, Kubinyiné Szabó Katalinnak köszönheti, akivel a zeneiskolában mindig öröm a felkészülés.

– Régebben terveztem valamilyen hangszeren is játszani, de végül az éneklés felé húzott a szívem. Nagyon szeretem a moldvai és a körösfői népdalokat, de a széki énekeket is a kedvenceim közé sorolom. Utóbbiak nem könnyűek, de annál kifejezőbbek! – hangsúlyozta a fiatal tehetség.

Lilla jövőbeli tervei még nem kiforrottak, de egy biztos: szeretné, ha az éneklés mindig jelen lenne az éle­tében, hiszen zene nélkül nem érezné magát igazán teljesnek.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában