Helyi közélet

2017.03.21. 06:30

Nyílt nap Szondi társaságában

fenyvesi

Népszerűsítő jelleggel, kifejezetten pedagógusok számára szerveztek nemrégiben nyílt napot Drégelypalánkon, a Szondi Kiállítótér és Turisztikai Központban.

H.H.

Drégelypalánk. A szép, napos időben közel harminc, elsősorban a környékbeli általános iskolákban dolgozó tanárnő és tanár érkezett a kora délutáni, mintegy kétórás bemutatóra. Gyönyörű ruhakölteményében középkori várúrnő fogadta a vendégeket, majd a központ vezetője, Pásztor Ildikó rövid előadásban mutatta be, milyen élmény-kínálattal kedveskednek a török idők hős kapitánya és társai emléke iránt érdeklődők seregének.

[caption id="" align="aligncenter" width="1193"] Szondi György maga mutatta be a kiállítótér különlegességeit[/caption]

A bemutató során elhangzott: több helyszínen, a kiállítótéren kívül a községben, a „Sáferkútnál”, a négyszáznegyvennégy méteren magasodó romoknál, illetve a környék több természeti látnivalójánál is tartalmas programok várják a Drégelypalánkra látogató diákokat és felnőtteket. Pásztor Ildikó hozzátette, fontos feladatuknak tartják, hogy ne legyenek unatkozó gyerekek, ennek érdekében rugalmasan alkalmazkodnak a kérésekhez, és igyekeznek minél élvezetesebben eléjük tárni Szondi világát, és az Ipoly-mente érdekességeit.

A pedagógusok ezután megtekintették a Szondi legendája című, mintegy húszperces, több nívós díjjal jutalmazott kisfilmet, majd előlépett maga a várkapitány – pontosabban a turisztikai központ munkatársa öltözött be, megszemélyesítve a négyszázhatvanöt évvel ezelőtt élt hőst. Megmutatta díszes öltözetét, kivonta kardját, majd a kiállítótérben látható különlegességekhez invitálta a nyílt nap résztvevőit.

Itt részletes történelmi, művészettörténeti, irodalmi, népművészeti ízelítőkkel szolgált, többek között olyan ritkaságokat a szem elé tárva, mint a falu területén talált gyermek-csontváz fejét díszítő párta-lelet, vagy az a legenda, amely a folyó túlpartján lévő tesmagi nőkről szól, akit ágyasként hurcoltak magukhoz a törökök. Természetesen nem maradhatott ki a körből az egyik melléképületben lévő pajta régi tárgyai, valamint a kínzóeszközök közül a félelmetesnek tűnő kaloda.

A nyílt nap befejezéseként bemutatkozott a helyi Várkapitány étterem, illetve a résztvevő pedagógusok közül a házigazdák kisorsolták azt a két szerencsés nyertest, aki jutalmul a tanítványaival együtt egy – illetve félnapos osztálykirándulást kapott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában