Nógrád megye

2018.02.18. 06:54

Népi kismesterséget éltetnek a vizsgázott kosárfonó asszonyok

Karancssági és nógrádmegyeri közfoglalkoztatott asszonyok szereztek kosárfonó végzettséget a Váci Egyházmegye Vidékfejlesztési Nonprofit Kft. közreműködésével. A képzés múlt év szeptemberében indult tizennégy fővel. A lelkes csapat tagjai február elején tettek záróvizsgát

S. Csuka Enikő

Fritz Roland felnőttképzési referenstől megtudtuk: a Váci Egyházmegyei Vidékfejlesztési Nonprofit Kft. tavaly szeptember­ben csatlakozott az „Újra tanulok” programhoz. Törekvésük az volt, hogy a közfoglalkoztatottak számára lehetőséget biztosítsanak a munkaerőpiaci elhelyezkedés megkönnyítéséhez. A programot a Nógrád Megyei Kormányhivatal Salgótarjáni Foglalkoztatási Osztályának támogatásával sikerült megvalósítani.

A foglalkoztatottak szándékát és a lehetőségeket összevetve esett a választás a kosárfonó OKJ-s képzés indítására. Karancsságról tíz embert, míg Nógrádmegyerből négyet sikerült bevonni. A tanfolyamnak a Salgótarjáni Szakképzési Centrum Borbély Lajos Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája, Szakiskolája és Kollégiuma adott otthont.

Beküldött fotók

A Váci Egyházmegye Vidékfejlesztési Iroda (VEVI) a plébániákkal karöltve törekedett arra, hogy a vidékhez, a mezőgazdasághoz, népi hagyományokhoz nyúljon vissza, és ez a mesterség az utókor számára is fennmaradjon.

A kosárfonás a fa megmunkálásának egyik szerkezeti formája. Története régről ismert. Az ember a természet megfigyelése folytán jöhetett rá a kosárfonás titka­i­ra. A program tavaly szeptemberben kezdődött és a tanfolyam ötszázhúsz órás volt. A záróvizsga sikerült, a kosárfonó szakemberek átadhatják tudásukat szülő­falujukban, illetve a környező településeken, gyermekek ismerkedhetnek meg ezen kismesterség csínjával-bínjával.

Az eltelt időszak alatt a VEVI munkatársai végigkísérték a résztvevők fejlődését, láthatták, ahogy egyre szebb termékek kerülnek ki kezeik közül. A bizonyítványosztáson tanúi lehettek örömüknek, hiszen már mindenki tudja, hogy lehetőséget kaptak ezzel a szakmával a továbblépéshez.

A használati tárgyak mellett ajándékok is készülnek. Karácsonyra meglepetéseket is fontak, a Szent Családot ábrázoló gyékény és fűz kompozíciókat. A karancssági csoport tevékenységét Kapás Attila atya és Oláh Borbála családinapközi-vezető, a nógrádmegyeriét pedig Miklós Zalán atya karolta fel.

Mint megtudtuk, a Váci Egyházmegyei Vidékfejlesztési Nonprofit Kft. felnőttképzési tevékenysége sokrétű. Az érdeklődők aranykalászos gazda, mezőgazdasági és kerti munkás, fakitermelő, motorfűrész-kezelő, falusi vendéglátó, állatgondozó, zöldség- és gyümölcsfeldolgozó, nevelő­szülő, szociális asszisztens, parkgondozó, mezőgazdasági gépész, pedagógiai és családsegítő munkatárs végzettséget szerezhetnek. Aki akar, környezeti fenntarthatósági ismeretekkel is gazdagodhat.

Borítóképünk: Fejlődnek az asszonyok, egyre szebb termékek kerülnek ki kezeik közül, Beküldött fotó

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában