Alkotások

2018.08.14. 17:08

Új kapcsolatok? Nagy bejelentés hangzott el a nemzetközi művésztelepen Cereden

Soha nem látott érdeklődés kísérte az immár 23. alkalommal megrendezett nemzetközi művésztelep, az Art Colony Cered nyilvános bemutatkozását. Ebben nagy szerepe volt a csaknem negyedszázados hagyománynak, a növekvő hírnévnek, de annak a sokszínű, gazdag programnak is, amelyet a szervezők kínáltak.

Csongrády Béla

1996-ban talán még az alapítók – Fürjesi Csaba, Kun Cecília és Sánta László képzőművészek – sem gondolták, hogy bő húsz év során hová sikerül eljuttatniuk kezdeményezésüket. Hiszen több mint húsz országból fogadhattak alkotókat Kossuth utcai házaiba. S abban is csak reménykedhettek, hogy egy-egy ötletük hagyománnyá válik. Ezek egyike, hogy mindig ajánlanak a művészeknek egy, a falu életével szorosan összefüggő tematikát. Az ez évi alapgondolat a nyári konyha volt. Az Art Colony Cered persze kész a folyamatos megújulásra is. Erre utal, hogy az idei kurzust két részre osztották: az első héten textilesek, a másodikon különböző más művészeti ág képviselői jelentek meg a szimpóziumon.

Irány a Római Magyar Akadémia

A nyílt nap keretében az Art Colony Cered jövője szempontjából fontos bejelentés is elhangzott. Fürjesi Csaba elmondta, hogy szeptember 12-én a Római Magyar Akadémián kiállítás nyílik a ceredi nemzetközi művésztelep anyagából. Sőt, az olasz fővároshoz közeli Capena szoros kapcsolatot alakít ki a nógrádi településsel. Ezen információkat Hervé-Lóránth Ervin vizuális antropológus, kulturális attasé, az akadémia igazgatóhelyettese is megerősítette.

Ezen a nyáron kilenc országból – Ausztriából, Csehországból, Finnországból, Litvániából, Mongóliából, Németországból, Olaszországból, Szlovákiából és természetesen Magyarországról – érkezett huszonöt alkotó. Zömük képző- és iparművész, de volt közöttük fotós, s tiszteletét tette dr. Nátyi Róbert, a szegedi REÖK Palota művészeti vezetője, a szintén műtörténész cseh dr. Miroslav Zelinsky, Debrecenből Péter Szabina esztéta, Salgótarjánból pedig Steib Janka, a salgótarjáni Dornyay Béla Múzeum néprajzos munkatársa is.

 

A nyílt nap programja köszöntőkkel kezdődött. A művésztelepet évek óta támogató Salgótarján Megyei Jogú Város polgármestere, Fekete Zsolt gratulált a szervezőknek, és köszönetét fejezte ki a közös munkában részt vett művészeknek, annál is inkább, mert egyikük, Tiina Herttua festő Vantaaból, a nógrádi megyeszékhely testvérvárosából utazott ide. A polgármester bejelentette, hogy az egyik főzőcsapat tagjaként palócgulyást készítettek a megjelentek számára. A házigazda község vezetője, Dániel Zoltán lokálpatriótaként fejezte ki gondolatait, hangsúlyozván, hogy a község komoly értéknek tartja a település életébe beépült szellemi műhely, rendszeres rendezvény eredményeit is.

Fürjesi Csaba, az Art Colony Cered művészeti vezetője megköszönte a sok magánember részéről is megnyilvánuló támogatást, majd meginvitálta az érdeklődőket a művésztelep házaiban, az úgynevezett Kis hídnál és további négy helyszínen – Czene Béláné, Fülöp Zoltánné, Kanizsai Imréné, Varga Józsefné portáján, nyári konyhájában – elkészült, térképen is megörökített műalkotások megtekintésére. Bejelentette, hogy az elmúlt évben kialakított Kor-Társ-Táj-Ház előtt egy üres utcanévtáblát helyeznek el, amelyre jövő ilyenkor írják fel az addigra közvélemény-kutatás alapján elfogadott nevet.

A művésztelep kertjében, a Capella Artist Galériában kapott helyet a salzburgi Stefan Kreiger nagy méretű alkotása, amelyen eredeti módon, képregényszerűen, fotóapplikációkat is használva jelenített meg egy nyári konyhát. Kun Cecília A konyhapénz legyen elég, mindig finom lesz az ebéd feliratú falvédőt koptatott tovább és mint egykori leletet helyezett mai kifejezésformát sugalló két üveglap közé. E kompozíció a kertben, szabadtéren volt látható. A Kor-Társ-Táj-Házban helyezték el Sánta Eszter budapesti iparművész egy nógrádi – konkrétan béri – néni emlékbe készített, mély érzelmekkel teli kompozícióját. Ugyancsak oda került a Mongóliából származó Batdzsargal Bathmonh textilművész installációja, amelyet nyári konyhai eszközökből – szűrőből, húsdarálóból és fazékból – állított össze.

Rákóczi Balázs, a művésztelep kommunikációs vezetője elmondta, hogy a média részéről is növekvő érdeklődés nyilvánul meg az Art Colony Cered iránt. Ezt példázza, hogy akadt olyan vendég, aki egy sajtóhír hatására látogatott el Ceredre. A késő estig tartott nyílt nap jó hangulatához a finom étkek, pálinkák mellett a helyi asszonykórus műsora és a Dűvő Zenekar vezetőjének, Hrúz Dénesnek s ugyancsak hegedűs fiának, Mártonnak szinte folyamatos közreműködése is hozzájárult.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában