Testi-lelki egyensúly

2018.09.21. 20:08

Nagy Anikó már harminc éve ismeri a gyógynövények hatásait

A test és a lélek hatnak egymásra, egyik sincs meg a másik nélkül – vallja a mátraterenyei Nagy Anikó, akit a természetgyógyászat és a gyógynövények ereje már harminc évvel ezelőtt bűvkörébe zárt.

Palchuber Kinga

 

Nagy Anikót három évtizede zárta bűvkörébe a természetgyógyászat és a gyógynövények ereje. Utóbbiakból ma már teakeverékeket készít Fotó: Bakos László/NMH

 

Nagy Anikó harminc éve ismerkedett meg a gyógynövények erejével, amikor még a helyi Móra Ferenc Általános Iskolában dolgozott könyvtárosként.

– Ekkortájt elvégeztem egy alapfokú természetgyógyász-tanfolyamot, sőt a kézművesség területén is képesítést szereztem. Ezután a gyerekeket a könyvek és a kézművesség szeretetére oktattam, ezért egy rövid időre elkanyarodtam a gyógyfüvek világától – kezdte az őstermelő, miközben lapunkat is forró teával vendégelte meg.

Bővítené a kínálatot

Nagy Anikó tervezi, hogy a vizsgák után olyan teakeverékek és kenőcsök készítését sajátítaná el, amelyek a különféle betegségekre is gyógyítóan hatnak. A kínálat bővítésén túl szeretne a jelenleginél is több gyógynövényt termeszteni. Anikó kézműves teáival legutóbb Pétervásárán mutatkozott be, ahol a kóstolók során megbizonyosodott róla: az emberek szeretik a gyógyfüvekből készült forróságot. Anikó kedvence a citromfűtea, de kísérletként egy fogyókúrás teakeverék fogyasztásába is belekezdett.

Anikó jelenleg Mátraterenye Integrált Közösségi és Szolgáltató Terében látja el feladatait, s munkájának köszönhetően nemrégiben újból felébredt benne a természetgyógyászat iránti kíváncsiság.

– Tavaly ősszel a művelődési házban elindítottunk egy önismereti klubot. Ezután rájöttem: komolyabban szeretnék foglalkozni a test és a lélek egyensúlyával. Először egy reiki tanfolyamot teljesítettem sikerrel, majd Béky László természetgyógyásznál, Budapesten kezdtem el gyarapítani ismereteimet a témában – mesélte Nagy Anikó, aki a vizsgák után fitoterápiát és bioenergetikát szeretne tanulni a szakembernél.

S, ha gyógynövényekről van szó, akkor Nagy Anikó csalhatatlan: bárhol is járjon, kérdés nélkül avatja be barátait egy-egy jótékony hatású fű tulajdonságainak titkaiba.

– Hiszem, hogy az ember életében a test és a lélek elválaszthatatlanok egymástól, az egyik sincs meg a másik nélkül. Fizikai és szellemi egészségünk megőrzéséhez a gyógyteák is hozzájárulnak – hangsúlyozta Anikó.

Az őstermelő nemrég kézműves teák készítésével is elkezdett foglalkozni, amelyek élénkítő, stresszűző és álomhozó hatásukkal hozzájárulnak az egészséghez. A teakeverékek alapanyagainak nagy részét – hársfavirág, csalán, citromfű, cickafark, akácvirág, levendula, körömvirág, borsmenta – Anikó saját kertjében termeszti, de gyűjtögető túráin is sok hasznos kinccsel telik meg a kosara. Célja, hogy teáival hozzájáruljon az egészség fenntartásához, és azt tolmácsolja: gyógyszerek helyett bízzunk a természet erejében!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában