Helyi közélet

2016.08.05. 07:46

Minden nap úsztak a gyerekek

fenyvesi

Két héten keresztül, összesen harminc általános iskolás gyermek vett részt a közelmúltban a berceli Széchenyi István Általános Iskola Erzsébet-táborában.

Bercel. Az alsó tagozatos tanulók élménydús programokon és élvezetes kirándulásokon vehettek részt. Batta Tibor igazgató állította össze az egyes napok rendjét, amelynek fő része a minden reggeli, acsai úszás volt. A Berceltől nem messze fekvő Észak-Pest megyei község uszodájában képzett edzők segítségével sajátították el a gyerekek, miként kell fennmaradni a vízen, hogyan kell levegőt venni, kar – és lábtempózni. Sok gyermek a tábor végére már nem csupán vízbiztossá vált, hanem mellben és gyorsban egyre sebesebben siklott a medencében.

[caption id="" align="aligncenter" width="960"] Az acsai uszodában sok gyerek most tanult meg úszni[/caption]

A kiadós sportfoglalkozás után visszatérve a „bázisra” a fazekas mesterség alapfogásait gyakorolták a táborlakók, Sáriné Draskóczi Melinda értő felügyeletével és útmutatásaival: az apróságok tálakat, faliképeket, medálokat, kisebb állatfigurákat készítettek, amit saját fantáziájuk szerint díszítettek.

[caption id="" align="aligncenter" width="960"] A kézműves foglalkozások nagy népszerűségnek örvendtek[/caption]

A délutánok során is a kézművesség került előtérbe. Ilyenkor papírsárkányt, faliképet, körmön varrással karkötőt, színezéssel alátétet alkottak, míg Parlagné Varga Katalin virágkötő segítségével asztali díszeket formáztak, Herczeg Henrietta pedig az ajtódísz és ékszerdoboz megmunkálásához adott támpontokat a kicsiknek.

[caption id="" align="aligncenter" width="960"] A levendula ültetvény virágait szívesen szüretelték az iskolások[/caption]

A kirándulások során az iskolások a közeli erdőkben fenyőtobozt gyűjtöttek, jártak Terényben, ahol egy régi tanyán a hagyományos állattartással ismerkedhettek, és megtekinthették, miként is készül a finom házi-kecskesajt. Egy délutánt a Bercel kastély lovardájában töltöttek.

Természetesen a saját házuk táján is serénykedtek a gyerekek. Kigyomlálták például az iskola „Tündérkertjében” található levendula-ültetvényt, leszüretelték a virágot, majd „illatzsákba” helyezték, ezt keresztszemes hímzéssel díszítették. Az egészséges életmódra nevelés jegyében kerékpáros ügyességi vetélkedőt tartottak a fiataloknak, és a foci – valamint csocsóbajnokság sem maradt el.

A tábor zárásaként a két hét alatt készült kézműves munkákból kis házi kiállítást rendeztek be, és akadályversennyel búcsúztatták az együtt töltött vidám időszakot.

H.H.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában