Helyi közélet

2016.10.03. 09:11

Medvéket láttak a Medvesen!

fenyvesi

Salgótarján. Baranyi Zsuzsa és férje, Dezső Salgótarján-szerte ismert régi sportemberek, akik sok-sok éve rendszeresen futnak a várost körülvevő hegyekben, erdőkben. Így tettek szombaton is, és ezúttal nem mindennapi élményben volt részük! A „hátborzongató” részletekről Baranyi Zsuzsa számolt be:

– A Rónai-laposon és a Medves-fennsíkon futottunk a férjemmel, Dezsővel, de ez még nem lenne hír, mert ezt – mint sokan tudják – régi sportemberként sokszor megtesszük. Van viszont ott egy kicsi, erdős átjáró, ahol gyakran átfutunk. Ez egy sáros, nedves, árnyékos rész. Szombaton ezen a sáros részen egy medvemancs lábnyomának részletét láttuk. Már ezen is nagyon meglepődtünk, de továbbfutottunk. Néhány másodperc múlva, egy lépéssel Dezső előtt haladva azt hallom: „Itt a medve!”

[caption id="" align="aligncenter" width="671"] Baranyi Zsuzsa és Dezső (Fotó: Facebook)[/caption]

Itt kezdődött a hátborzongató élmény

– Nem is vettük volna észre, ha Dezső nem hall egy érdekes hangot – folytatja Baranyi Zsuzsa. – Odakapta a fejét, és – mint mondta – a medvét hátsó lábára állva látta, és őt nézte. Én először nem hittem el, de nem sokkal később én is megpillantottam – tőlünk mintegy húsz méterre – nem is egy, hanem két nagytestű, sötétbarna színű medvét, amint ott cammogtak az erdős részen.

Nem mindennapi egy ilyen találkozás, de a sportos házaspár nem kívánt közelebbi ismeretséget kötni a hatalmas, veszélyes fenevadakkal

– Nagyon megijedtünk, és gyorsan elszaladtunk – zárja le Zsuzsa a történetet, de még hozzáteszi: – Higgyék el, hogy így történt, ilyennel nem szoktam szórakozni. Szeretném felhívni mindenkinek a figyelmét, hogy legyenek óvatosak, mert medvék járnak az erdőben. Mi nagyon sokszor futunk ezen a terepen, és elgondolkodtunk azon, hogy vajon hányszor láttak ők minket...? Nagy élmény volt, de hátborzongató!

Nos, az utóbbi években a Medves-hegység területén többször is láttak barnamedvét „személyesen”, illetve lábnyomok és vadkamerás felvételek alapján. Medve-ügyben legutóbb tavalyelőtt került szűkebb hazánk a címlapokra, amikor egy példányt Salgótarján mellett – törvénytelenül – ki is lőttek.

A faj terjeszkedésének fő oka – szakemberek szerint –, hogy a szlovákiai medveállomány gyarapodása miatt már szűkösek az ottani élőhelyek. Az európai barnamedvét ugyanis nemzetközi egyezmények is védik, kilövésére csak akkor van lehetőség, ha emberre támad.

Az utóbbi években láttak barnamedvét – többek között – Cered, Mátraszele, Bárna, Szilaspogony, Karancsberény és Szügy környékén is. Azon településeken, ahol a medve felbukkanhat, a Salgótarjáni Járási Hivatal figyelmeztető táblák kihelyezésével, illetve a lakosság figyelmének felhívásával próbálta elejét venni az esetleges veszélyes helyzeteknek.

A 2014-es salgótarjáni medvegyilkosság ügyében egyébként idén júniusban hirdettek elsőfokú ítéletet, amikor a bíróság mind a tizenegy vádlottat bűnösnek találta, egyiküket két, másikukat másfél év felfüggesztett börtönbüntetést is kapott.

Baranyi Zsuzsa és Dezső még szerencsésnek is mondhatja magát, hogy ép bőrrel került ki a „medve-randevúból”, mert a szakértők szerint az ilyen találkozásokkor elfutni az egyik legrosszabb, amit tehetünk, mert azzal csak magunkra haragítjuk a nagyragadozót, amely sokkal gyorsabb nálunk, és hamar leteríti az embert. Ehelyett azt ajánlják, hogy halkan beszélgetve hátráljunk, ne nézzünk a szemébe, ne fordítsunk hátat neki, igyekezzünk mihamarabb kikerülni a látómezejéből. Ám mindenekelőtt – amennyire tudjuk – kerüljük el az efféle „harmadik típusú” találkozást.

B. R.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában