Salgótarján

2018.04.17. 12:23

Már tervezik az elkerülőutat

A Modern Városok Program salgótarjáni megállapodásának egyik legnagyobb értékű eleme egy elkerülő út építése.

Gerhát Karina

Nyomvonaljavaslatok még nincsenek, ezeket az elkészülő tanulmányterv fogja majd tartalmazni. A feladattal megbízott cégnek 15 hónap alatt kell elkészülnie a tervekkel. A tervezési hossz – kétszer egy sávon – 20 kilométer, amelyet a magyar állam finanszíroz – közölte a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt (NIF).

Érsek Árpád szlovák közlekedési és építésügyi miniszter néhány hete egy sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: azért kell Pozsonytól legalább Losoncig négysávos kialakításban megépülnie a dél-szlovákiai gyorsforgalmi útnak, mert erről és várhatóan onnan ágazik majd le az összeköttetés a határhoz magyar oldalról elérő gyorsforgalmi úthoz.

A tanulmány tervezőjének feladata lesz az is, hogy megvizsgálja a somoskőújfalui határátkelőhelyre történő bekötés lehetőségét, illetve az új határmetszési pont kialakítását, valamint szükségességét is. Ha a tervezés elindul, a NIF feladata lesz a folyamatos kapcsolattartás a szlovák féllel, továbbá új határmetszési pont esetén a tervezett magyar és szlovák oldali útszakaszok csatlakozása tekintetében az egyeztetések lefolytatása is.

Folyamatban van a beruházáshoz kapcsolódó környezeti hatástanulmány- és tanulmányterv-készítés tervezőjének kiválasztási közbeszerzési eljárása.

A feladatra vonatkozó szerződést várhatóan április­ban, de legkésőbb május­ban kötik meg.

Kiemelt fotó: MTI/Komka Péter

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában