Helyi közélet

2017.05.17. 05:27

Két keréken a folyó mentén

fenyvesi

Bár a fárasztó nap végére beborult az ég, és kis híján egy hirtelen jött zivatar is megöntözte a túra résztvevőit, a Honttól Nagyorosziig tartó kerékpáros kiránduláson, az „Örökségeink útján” remekül érezték magukat a kétkerekű közlekedési eszközök kitartó szerelmesei.

Hegedűs H.

Hont/Patak. Munkatársaink a délután kellős közepén, a pataki művelődési ház udvarán lévő pihenőponton érték utol a bringásokat. Megtudtuk, hogy reggel nyolc órától gyülekeztek Honton, majd egy rövid megnyitót követően a közel százfős társaság a szlovák határ felé vette az irányt, hiszen első állomásuk az Ipoly túloldalán található Ipolyság volt. A kisváros kálváriadombjára bizony kemény emelkedő vezet, de aki vállalta a megpróbáltatást, a megfelelő fokozatba kapcsolva kényelmesen feljuthatott oda, és az izzadtságcseppekkel való gyürkőzésre nagyszerű kárpótlást nyújt a pazar látvány, ami itt az ember szeme elé tárul. Alant a felvidéki kisváros, a templom ikertornyai, távolban, a folyó völgyén túl a Börzsöny bércei, és a drégelyi romokon megcsillan a napfény.

[caption id="" align="aligncenter" width="960"] A villámcsődületen kerékpárt formáztak a bringások[/caption]

Visszafelé az első hosszabb pihenő Drégelypalánkon volt, ahol a házigazdák finom gulyással fogadták a nyeregből lekászálódó vándorokat. Nemsokára már Ipolyvece felé tekert tovább a népes csapat, az ártéri legelők így, tavasz közepén varázslatosak, miként a vendéglátás is elsőrangú volt a falu központjában. Röpke óra múltán már a dejtári Páskom-réten álltak meg a bringák, ahol a madármegfigyelőnél egy villámcsődületet is tartottak, a résztvevők a „flashmob” során természetesen egy kerékpár alakot formáltak meg.

[caption id="" align="aligncenter" width="1193"] A csapat élmezőnye a pataki parton kitekerőben[/caption]

A Fonográf együttes slágerével szólva – kissé átírva – Patakra érve már hullafáradtak voltak a felnőttek és gyerekek, majd immár a vihartól tartva a késő délutánon gurultak be a nagyoroszi végállomásra.

A szervezők érdeklődésünkre elmondták, nagyon örültek, hogy kiváló időjárási viszonyok között teljesítette mindenki a „zöldutas” túrát, és remélik, jövőre is ilyen sokan a kerékpárra pattannak, hogy bejárják a nyugat-nógrádi tájegység, az Ipoly-mente legszebb részeit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában