Helyi közélet

2017.07.28. 12:21

Két hét a katonák világában

fenyvesi

A Szabolcs-Szatmár- Bereg megyei székhellyel rendelkező Honvédsuli Egyesület immár harmadik nyáron tart katonai jellegű tábort Karancsberényben. A hat éve működő szervezet úgy döntött, hogy idén két turnusnak is a község ad helyet. A campingeket egyhetesre szervezték, a második szombaton ér véget.

Karancsberény. A falu hosszú utcájáról letérve egy „tanyán” találhatja magát az ember, amely a mögöttünk lévő két hétben komoly megpróbáltatások színterévé vált. A tizennégy nap alatt több mint száz, mindenre elszánt gyermek fordult meg ott. Érkezésünkkor a táborozók nem voltak jelen, hiszen a közelben lévő Kopó-bérci hegytetőn éppen missziót teljesítettek.

Szemet gyönyörködtető látványt nyújtott az a sok-sok pici, egyszemélyes katonai sátor, amely a terület túlnyomó részét elborította. A helyszínen Mákné Kovács Zsuzsanna, a Honvédsuli Egyesület elnöke, főhadnagya, illetve Kozma Aletta kadét tizedes már várt bennünket.

Az elnök elmondta, a nyári szünidőben hat katonai jellegű tábort szerveztek, amelyből kettőn már túl vannak. Szintén kettő pedig Karancsberényben zajlott, illetve egészen szombatig még tart is.

Hozzátette, gyakorlatilag az erdei körülmények, illetve a vegetáció kihasználásával valósul meg a camping. Egy-egy táborban 56 gyermek, és 14 tisztes van jelen. Az utóbbiak még szintén kiskorúak, azonban ők már letették a követelményeknek megfelelő vizsgát, ezért nagyobb feladatokat is elláthatnak.

A főhadnagy kérdésünkre kifejtette, baráti kapcsolat révén jutottak el a községbe. Egyik ismerősük ajánlotta Oravecz Zoltánt, aki a terület tulajdonosa. Ellátogattak a faluba, bejárták a telket, és megörültek, hogy megyénkben extrém kivitelezésben meg tudják valósítani a kalandos tábort. Ugyanis a természeti viszonyok – hegy, völgy, lanka, erdő – adottak voltak hozzá. Mindez három esztendeje történt, azóta pedig folyamatosan visszajárnak a településre.

[caption id="" align="aligncenter" width="1500"] Itt elengedhetetlen a kiváló állóképesség[/caption]

Mákné Kovács Zsuzsanna kitért arra, hogy a program rendkívül kötött, ugyanis minden napnak megvan a saját periódusa. Az ifjoncoknak csoportos foglalkozásokat tartanak, az életkori sajátosságoknak megfelelően rajokba osztják őket. Ott tartózkodásunkkor két nagy csapatot alkottak a csemeték. A kisebbek misszión, míg a nagyobbak túlélésen vettek részt a Kopó-bérci hegyen. Az utóbbi azt rejti magába, hogy a bátor, mindenre elszánt fiatalok a szabadban alszanak, illetve ott építenek menedéket maguknak.

[caption id="" align="aligncenter" width="3000"] Fel kell készülni a közelgő támadásra[/caption]

Amit a „tanyán”, az alaptáborban néhány nap alatt elsajátítottak, az fent élesben is kipróbálják egy-két napon keresztül.

Az elnök megosztotta velünk, hogy a résztvevők 10-16 év közöttiek. Az első pillanatokban, amikor az újonnan érkezettek megjelennek a camping területén, még nem igazán tudják, mi vár rájuk, tágra nyílt szemekkel néznek körbe. A kezdeti időszakban még önálló egyénekként vannak jelen, majd kialakul a bajtársias közeg, a végén pedig haza sem akarnak menni.

Örömmel mesélte, a táborba nemcsak a megyéből és hazánkból, hanem még külföldről is érkeztek – például Amerikából, Egyiptomból. A szüleiknek köszönhetően szereztek tudomást ezen nyári kikapcsolódásról. Kicsit raccsolva beszélnek, néha angolul, illetve olykor-olykor csak mutogatva tudják megértetni magukat. A fentiekben már említésre kerültek az egyszemélyes sátrak, ennek fontosságára is rákérdeztem.

[caption id="" align="aligncenter" width="2304"] Megpróbáltatások színtere a tábor[/caption]

A főhadnagy bevallása szerint, azért alszanak külön „kuckókban” a csemeték, mert szükségük van a privát szférára. A szervezők mindemellett fontosnak tartják, hogy minden résztvevőre legyen idejük, személyesen is foglalkozzanak velük. Éppen ezért az 56. főnél meg kellett húzni a jelentkezési határokat.

Kiemelte, a campinggel nem feltétlenül az a céljuk, hogy a gyermekekből katona legyen, hanem más a „hátsó szándékuk”. A legtöbb fiatal, aki kapcsolatba kerül a Honvédsulival, online játékokkal játszik. A táborok által próbálják őket ebből a képzeletbeli világból „átrakni” a valóságba. Megtaníttatni velük, ha valakit egyszer lelőnek, az már nem fog újra éledni. Igyekeznek egy társadalmi normát kialakítani, elfogadtatni egymást. Az együtt töltött idő alatt az ifjoncok egyenruhát viselnek, amelynek a legnagyobb előnye, hogy mindenki egységessé válik.

[caption id="" align="aligncenter" width="1500"] Akit egyszer lelőnek, az nem éled újra…[/caption]

Mákné Kovács Zsuzsanna részletezte, a táborozóknak déltől három óráig kötelezően pihenőidő, szieszta áll rendelkezésükre, amit arra használnak, amire akarnak. Ezt követően pedig a 24 órás „szolgálatról” is szólt néhány szót. Reggel a fiatalok csapatokban elindulnak a hegytetőre, előtte egy ételcsomagot kapnak, ami 2200 kalóriát tartalmaz. Ez egy felnőtt napi komoly energia-bevitelét is fedezi. A felérkezés után kialakítják a menedékeket, továbbá meg is építik azokat. Eldöntik, milyen szabályok szerint tisztálkodnak, hogyan oldják meg, hol helyezik el ruháikat. Ezzel elmegy az idő jelentős része, majd következik az este. Nagy részük lefekszik aludni, azonban akadnak olyanok is, akik őrszolgálatot teljesítenek, amelyben kétóránként váltogatják egymást. Ha éjszaka a hanggránátnak, vagy egyéb másnak köszönhetően „támadás” éri őket, akkor mindenki felkel, és „harcol”.

Amikor mindez véget ér, tovább folytatják a pihenést. Szombaton reggel fáradtan, „sebesülten, harctól megtépázva” lejönnek a Kopó-bérci hegytetőről, a „tanyán” pedig már a szülők várják őket, és „mentőhelikopterként” kiszabadítják utódaikat.

[caption id="" align="aligncenter" width="1500"] Fontos, hogy makulátlanul álljon az egyenruha[/caption]

A főhadnagy végezetül elmondta, mindennap 5.50 órakor van az ébresztő, utána pedig következik a reggeli torna, amit nem nagyon kedvelnek a csemeték. A takarodót pedig 22 órakor fújják. Következő állomásuk Tiszafüred lesz, ahol dzsungelkörülmények között töltik majd idejüket az ott lévők.

– Nógrád megye nagyon megtetszett nekünk, éppen ezért igen komoly terveink vannak vele kapcsolatban. A közeljövőben itt szeretnénk a Honvédsuli Egyesület következő központját kialakítani – zárta szavait az elnök.

Ezt követően pedig Kozma Alettával is váltottunk néhány szót, aki a szervezetben a kadét tizedes szerepét tölti be. Saját bevallása szerint, ikertestvérével együtt már öt éve járnak a közösség által szervezett táborokba. A gimnázium befejeztével Szentendrére jelentkezik, utána pedig katona szeretne lenni.

Ebből is látszik, hogy egy-egy camping milyen hatást gyakorol a fiatalokra. Van, akinek csak egyhetes kaland, azonban akad olyan is, aki ennek köszönhetően teljesedik ki, találja meg hivatását.

Gerhát Karina

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában