Salgótarján

2018.03.22. 19:56

Kell ide egy szálloda!

Megyénk egyik legnagyobb hiányossága a turizmus. Ennek kapcsán is kijelenthetjük, hogy a régi jó dolgokból már szinte semmi sem maradt.

Gerhát Karina

Az évek során voltak próbálkozások a 17 esztendeje bezárt Karancs Szálló régi fényében való pompáztatására, azonban mindenki láthatja, ez a mai napig sem valósult meg. A remény azonban nem halt meg, hiszen Fekete Zsolt polgármester csupa jó hírekkel szolgált a napokban.

A Modern Városok Programban Orbán Viktor miniszterelnök tavalyi látogatását megelőzően két projekt is felvetődött, amely a Fő térhez kapcsolódik – mondta portálunk kérdésére Salgótarján polgármestere.

Fekete Zsolt hozzátette, hogy egyik a József Attila Művelődési Központ belső gépészeti megújítása, a színháztechnikai eszközök, illetve a nézőtér kényelmetlen székeinek cseréje. A másik terv pedig a régi Karancs Szálló felvirágoztatása. A hotel 1964 óta áll Salgótarján központjában, de már tizenhét esztendeje csend uralja a modern, a városközpont látképét is meghatározó építményt. Hotel jellegét már rég elvesztette, ez abból is látszik, hogy ezt a feliratot le is takarták.

Fekete Zsolt polgármester úgy véli, hogy egy megyeszékhely nem maradhat szálloda nélkül. Éppen ezért a Modern Városok Programban azt is megvizsgálják, hogy lehet-­e az épületből újra hotel.

A polgármester hangsúlyozta: keresik a lehetőséget, hogy amennyiben még megoldható, akkor az épület újra visszanyerje szálloda jellegét. Ehhez azonban arra is szükség van, hogy az épület olyan műszaki állapotban legyen, ami még alkalmas a felújításra.

Idén kezdődnek az előkészületek

A tárgyalások, amiket Fekete Zsolt, illetve a kormányzat képviselője folytat, arról szólnak, hogy a két beruházás kikerüljön a Modern Városok Program nagy programjai közül. A Fő tér teljes rekonstrukciója kapcsán akár egy húszmilliárdos csomagban is gondolkodhatnak – mondta el portálunknak a polgármester.

Fekete Zsolt hozzátette: a szálloda esetében a működtetés vizsgálatával, valamint a hatástanulmányok készítésével kezdik meg a munkát annak érdekében, hogy minél előbb elkezdődhessen a kivitelezés is. Maga a felmérés, illetve a tervezés az év második felében nagy valószínűséggel el is kezdődik majd.

A polgármester kitért arra is, hogy a városvezetés, valamint a kormányzat jó viszonyának köszönhetően megfelelő ütemben haladhatnak az előkészületek.

Nagyon fontos továbbá, hogy ehhez olyan működtetőt is találjanak, amelyik mellett a városnak nem kerül pluszköltségbe az üzemeltetés. Fekete Zsolt elmondása szerint korábban már felkeresték a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségét. A szakmai szervezet felmérést is készített, ami szerint egy hotel esetében akkor lenne egyensúlyban a bevétel és a kiadás, ha éves szinten a napok, illetve a szobák kihasználtsága is elérné a negyven százalékot. Ilyenkor merülnek fel azok a kérdések, hogy Salgótarjánban van-e elég turisztikai attrakció, illetve rendezvény ahhoz, hogy megérje működtetni egy szállodát.

A polgármester kifejtette: az elmúlt két esztendőben a város amiatt esett el az első osztályú rali megszervezésének lehetőségétől, hogy a sportolóknak nem tudtak szálláshelyet biztosítani a környéken. Azt is láthatjuk, hogy a nagy múltra visszatekintő dixielandfesztivál is a település ezen hiányossága miatt vesztette el nemzetközi fényét. Ugyanis nemcsak a fellépők, de az érdeklődők sem tudtak megszállni a közelben. Amennyiben a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége, valamelyik szállodalánc, vagy a kormányzat úgy látja, hogy a városvezetéssel közösen tudnak új életet lehelni a Karancs Szállóba, akkor újra régi fényében pompázhat majd a hotel.

Amikor szóba kerül ennek az épületnek, illetve a József Attila Művelődési Központnak a felújítása, akkor a polgármester egy belvárosi étterem kialakításán is gondolkozik.

Lenne ugyanis igény arra, hogy a városlakók hétvégén is elmenjenek ebédelni, vacsorázni, jelenleg pedig ezt nem igazán tudják megtenni. Persze, ez akkor lenne igazán működőképes, ha a helyieken kívül egy olyan fizetőképes vendégsereg érkezne az ország többi pontjáról, illetve határainkon túlról is, amely ezt a szolgáltatást szívesen igénybe venné.

Kiemelt fotónkat készítette: Hűvösi Csaba – Nógrád Megyei Hírlap

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában