Helyi közélet

2016.09.13. 06:57

Fontos a minőség, a pontosság, az ár!

fenyvesi

Szécsény. „Ahhoz, hogy a vállalkozás hosszú távon jól működjön, a nyereség jelentős részét vissza kell forgatni a termelésbe. Megfelelő árat kell kialakítani, azt vallom, hogy jobb a sűrű fillér, mint a ritka forint. Nem elég az ügyfelet megszerezni, azt meg is kell tartani, ahhoz pedig jó minőségű munkát kell végezni, a határidőket be kell tartani. A legjobb reklám a megelégedett ügyfél, amely újabb vásárlókat hozhat” – foglalta össze sikeres vállalkozásának a titkát Csonka László a szécsényi Lagedo Kft. tulajdonosa, ügyvezető igazgatója.

A balassagyarmati vállalkozását 2007-ben felszámolta. Úgy gondolta, hogy rendelkezik olyan tőkével, hogy az elkövetkező éveit nyugalomban, csendben élheti tovább. Akit azonban egyszer megérintett a munka szeretete, ráadásul ereiben kering a tenni akarás vágya, az nem tudja elviselni a tétlenséget!

Szécsényben a város északi részén megvásárolt egy telephelyet, és biobrikett gyártásába kezdett. Kezdetben az üzlet szépen alakult, de később a faipari beszállítói a gazdasági válság miatt tönkrementek.

[caption id="" align="aligncenter" width="1212"] Csonka László az első pizzás dobozzal[/caption]

Csonka Lászlót nem olyan fából faragták, aki feladja. Piackutatások, felmérések után a papírdobozok gyártása mellett döntött: 2008. április 17-én elkészült az első pizzás doboza. Ma már igen széles a termékeinek a skálája, a hat centis doboztól a hat méteresig. A „repertoárját” a kereslethez, igényekhez igazítva folyamatosan bővíti. Egy budapesti mérnök barátjával olyan gyártást fejlesztettek ki, amely víz, zsír és olajálló, alkalmasak a különböző sütemények csomagolására. A termék gyártására megkapták az egészségügy részéről a minősítést. Az indulásnál két alkalmazottja volt, napjainkban tíz embernek biztosít munkalehetőséget. Számára mindig is fontos volt, erkölcsi kötelességének tartotta, hogy az alkalmazottjai mindig időben megkapják a fizetésüket.

Azt mondta: kötelességemnek tartom, hogy alkalmazottjaim, akik fizikai, szellemi munkájukat adják ahhoz, hogy a vállalkozás működjön, időben megkapják a fizetésüket, még akkor is, ha kölcsönt kell felvennem!

A telephelyét évről évre korszerűsítette, bővítette, újabb és újabb gépeket vásárolt. Kialakításra került egy irodahelyiség, elkészült a dolgozók számára a korszerű szociális rész, ahol öltöző, étkező és vizesblokk található.

Az alapanyagot Magyarországon szerzi be, abból a meggondolásból, hogy ezzel is a magyar ipart támogatja. Megrendelési köre évről évre bővül, ma már az ország minden területére szállít. A korábbi három brigettáló gépéből kettőt értékesített, egyet megtartott, az üzemben keletkezett papír hulladék anyagot  brigettálják, azt a helyi fűtésnél használják fel.

Csonka László, aki a munka megszállottja, tudja, hogy a talpon maradáshoz kevés a napi nyolc órai munkaidő. Irányítja a termelést, tartja a kapcsolatot az ügyfelekkel, ha kell, a tehergépkocsi volánja mellé ül és szállítja a terméket.

Volt az üzem életében kritikus időszak is: 2010 júniusában, a nagy esőzések idején, 63 centiméter magasan állt a víz a telephelyen és a csarnokokban. Több mint tízmillió forint kár keletkezett az üzemben. Mind ez mellett gondot jelentett, hogy a megrendelőket a piac megtartása mellett ki kellett szolgálni. Gyorsan, több irányban is intézkedett. A termeléshez egy cégtől kapott egy csarnokot, a gépek egy részét gyorsan átszállították, egy hónapig, még a telepükön helyreállt a rend, ott végezték a termelést.

Csonka László számára – aki az Év Országos Vállalkozója kitüntetéssel is rendelkezik – a munka életforma. Ez év októberében nyugállományba vonul, mert betölti a 63. életévét, de a munkáról továbbra sem fog lemondani!

Szenográdi Ferenc

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában