Helyi közélet

2017.05.11. 05:19

Fejlesztések fókuszában Bátonyterenye

fenyvesi

Tegnap Bátonyterenyén, a városháza épületében Becsó Zsolt országgyűlési képviselő és Nagy-Majdon József polgármester közösen tartottak sajtótájékoztatót azon, a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretén belül elnyert pályázatok részleteiről, amelyeknek köszönhetően a város már a közeljövőben elindulhat a fejlődés útján. A városvezető kifejtette, hogy milyen fejlesztések várhatók Bátonyterenye térségében a pozitív elbírálású projekteknek hála, így szó esett a napokban már hírül adott kerékpárút építéséről, a zöldövezeti részek fejlesztéséről, a közvilágítás korszerűsítéséről, valamit az óvodák felújításáról is. A fejlesztések fókuszában ezúttal Bátonyterenye áll

Bátonyterenye. A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program első döntési körének eredményei a közelmúltban kerültek nyilvánosságra. Ezek szerint 13,9 milliárd forintnyi támogatást ítéltek meg Nógrád megyének. E forrásból több mint 7 milliárd forintot a kelet-nógrádi térség nyert el, s ebből a keretből Bátonyterenye mintegy 2,2 milliárd forintos pályázati támogatásban részesül.

– Egy hosszú előkészítési folyamat, rengeteg egyeztetés és tanakodás előzte meg a pályázatok benyújtását, ám a közös munka végül eredményt hozott, s sikerült támogatást nyernünk a város számára – kezdte gondolatait Nagy-Majdon József.

Ezt követően a városvezető részletesen kifejtette, milyen Bátonyterenyét érintő fejlesztéseket rejtenek magukban a sikeres projektek. Elsőként ejtett szót a kerékpárút építéséről – amelynek néhány részletét a napokban már lapunk is feltárta –, s elmondta: e fejlesztés elsősorban nem turisztikai, sokkal inkább ipari jellegű lesz.

[caption id="" align="aligncenter" width="1591"] A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretén belül elnyert pályázatok részleteiről tartott sajtótájékoztató Nagy-Majdon József, Bátonyterenye polgármestere (képünkön balra) és Becsó Zsolt, a térség országgyűlési képviselője[/caption]

– A kerékpárút megközelítőleg egymilliárd forintból valósulhat majd meg, az egyik legmagasabb összegű fejlesztésként – közölte a polgármester. Hozzátette: a kerékpárúttal a munkaerő mobilitását szeretnék növelni, ám a nyomvonal kijelölésénél azt is figyelembe vették, hogy az út ne csak a két város közigazgatási határai között – érintve Mátraverebélyt és Tart – épüljön meg, hanem Bátonyterenyén belül is kialakítsák majd a megfelelő forgalmat.

A városvezető arról is tájékoztatást adott, hogy a zöldövezeti részek felújítására mintegy 850 millió forint vissza nem térítendő támogatást kaptak, amely magában rejti parkok fejlesztését, illetve növények telepítését, s ezen túlmenően a vízelvezetés korszerűsítése, a járdák építése, a játszóterek felújítása is szerepel a fejlesztési tervek között.

A továbbiakban kiemelte, hogy három kisterenyei épületet – az OTP megüresedett létesítményét, a kastélykerti művelődési házat, valamint az ÁFÉSZ-központot – is felújítanak, amelyek közül a első kettőből közösségi teret, míg utóbbiból emlékházat kívánnak kialakítani.

A polgármester ezen túlmenően hangsúlyozta azt is, hogy a közvilágítás korszerűsítésére is fordítanak az elnyert támogatásból, amely elsősorban a kastélypark környékét és a Városháza teret érinti majd.

A sajtótájékoztatón az is napvilágot látott, hogy két óvoda – a Bátonyterenyei Városi Óvoda Őzike és Csupafül tagóvodája – energetikai felújításon fog átesni. Az erre fordítható 137 millió forintos keretből ablakcserék, homlokzat- és tetőszigetelés, valamint – napelemes rendszer kiépítésével – fűtéskorszerűsítés történik majd meg. – Ezen túlmenően a Napsugár bölcsődét bővítjük (konyha, mosdó) és akadálymentesítjük (lift) a rendelkezésre álló 150 milliós keretből – fűzte hozzá a polgármester.

Nagy-Majdon József a továbbiakban arról is beszámolt, hogy Bátonyterenye lélekszámából adódóan bizonyos szociális alapszolgáltatásokat is el kell látnia a városnak, úgymint: a hajléktalanok és a szenvedélybetegek gondozása. A pályázati forrásból erre is lehetősége adódik a településnek, s az elképzelések szerint az egyik Zrínyi úti épületet bővítik majd ki e cél érdekében.

– Vannak még előkészítés alatt álló, valamint elbírálásra váró további projektjeink is, s a jövőben szeretnénk a település minden részében látható fejlesztést véghezvinni! – zárta szavait Nagy-Majdon József.

Ezt követően Becsó Zsolt országgyűlési képviselő méltatta a jelenlegi városvezetés több éves munkáját, s hangsúlyozta: Nagy-Majdon József vezetése alatt Bátonyterenye a csőd széléről mozdult el jó irányba, a „virágzás” útjára.

A honatya kitért arra is, hogy a huszonegyes számú főút négysávosítását érintő munkaterület bátonyterenyei szakaszának átadása a közelmúltban már megtörtént, így innentől kezdve már csak „az időt kell visszafelé számolnunk” a tényleges munkafolyamatok beindulásáig. E szakasz megépítésével pedig Bátonyterenye is képes lesz bekapcsolódni az ország gazdasági vérkeringésébe – tette hozzá.

– A város egy perspektivikus jövő előtt áll, s minden erőnkkel azon vagyunk, hogy a fejlesztések mihamarabb megvalósuljanak! – zárta tájékoztatóját Becsó Zsolt.

Palchuber Kinga

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában