Varsány

2018.04.22. 15:17

Értékeket és munkát teremtenek a közmunkaprogramban

A községben az idén tovább folytatódik a közmunkaprogram, amely évek óta jól és szervezetten működik. Kanyó Judit, a település polgármestere elmondta, hogy számukra két szempontból is fontos ez a tevékenység.

Szenográdi Ferenc

Egyfelől az abban résztvevők értéket hoznak létre, másrészt így helyben munkalehetőséget tudnak biztosítani a falubeliek számára. Az elmúlt évekhez viszonyítva idén kevesebb személyt, negyven főt alkalmaznak. A polgármester asszony elmondta, azok közül, akik korábban részt vettek a programjukban, már többen is el tudtak helyezkedni az elsődleges munkapiacon.

Viszont a közmunkára hosszú távon is szükség van, mert vannak, akik gyermeknevelés, vagy egyéb okok miatt nem tudnak lakóhelyüktől távolabb munkát vállalni. Másrészt a beindult jó programokat szeretnék tovább folytatni.

A község önkormányzata tizenkét hektáron gazdálkodik. Három fóliasátorban termesztenek zöldségféléket, van gyógy­növény­kertjük és hét hektár gyümölcsösük, ezen kívül 5000 négyzetméteres területen málnát termesztenek, és idén bodzát is szeretnének telepíteni.

Fotók: Hüvösi Csaba/Nógrád Megyei Hírlap

Háromszáz adagos konyhájuk számára szántóföldön termelik meg a legfontosabb növényi alapanyagokat. A község konyhájáról biztosítják a gyermekek közétkeztetését, illetve a szociális és vendég­étkeztetést is innen oldják meg.

Jogosan büszkék a három éve megnyílt varrodájukra, amely jelenleg öt személynek nyújt munkalehetőséget. Elsősorban a települési köz­foglalkoztatásban részt vevők számára készítenek munkaruhákat, de kapacitásuk megengedi, hogy más cégek számára is vállaljanak munkát.

A varrónők keze munkáját dicsérik a szép, díszes ing­vállak, a népviseleti ruhák, a palóc motívumokkal díszített terítők, falvédők. Ezen kívül az ünnepekhez kap­csolódó kedves kis ajándéktárgyak is kikerülnek a varrodából. Kanyó Judit elmondta, hogy akár a lakosság részére, megrendelésre is dolgoznak.

A feldolgozóüzemükben a nyári és az őszi hónapokban az önkormányzat konyhája számára szükséges zöldség- és gyümölcsféléket dolgozzák fel, míg a téli hónapokban különböző tészta­féléket állítanak elő. Ezeket elsősorban a konyhájukra készítik, de a lakosság körében is értékesítenek, ugyanis az önkormányzat rendelkezik a közmunkaprogram keretében elő­állított termékek árusításának jogával.

Kiemelt fotó: A varrodában elsősorban munkaruhákat készítenek, Fotók: Hüvösi Csaba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában