Helyi közélet

2017.03.06. 07:00

Álmok és valóság…

fenyvesi

A Mikszáth Kálmán Művelődési Központ Horváth Endre Galériájában nyílt meg nemrég a Budapesten élő Bartus Ferenc festőművész munkáiból rendezett kiállítás.

Balassagyarmat. A megnyitó ünnepséget megtisztelte jelenlétével Medvácz Lajos, Balassagyarmat polgármestere is. A vendégeket Zolnyánszki Zsolt, a művelődési ház munkatársa, a kiállítások szervezője, a tárlat kurátora köszöntötte.

[caption id="" align="aligncenter" width="1193"] Az ünnepélyes megnyitó pillanata[/caption]

A megjelentek egy rendhagyó tárlat megnyitójának lehettek a résztvevői.  Bartus Ferenc munkái az individum kitöréséről, a zárt formákról, a testből, a fizikális és lelki lét párharcáról, az álom és a valóság kapcsolatáról szólnak. Az álmokról, a gyermekkori vágyakról, amit a mindennapi életünkben gyakran tetten érünk.

Bartus Ferenc lapunknak azt mondta: a felnőttek lelkivilágában ott él a gyermekkor, sokszor önmagunkban, cselekedeteinkben tetten érjük az egykori vágyainkat, álmainkat. Idézte Picassót: „minden gyermek művésznek születik, csak nem minden embernek sikerül gyermeknek maradni”.

Bartus Ferenc képein az álmok, a gyermekkor álmait, azok kristálytiszta világát, belső érzéseit osztja meg a tárlatlátogatóval.

A megnyitó ünnepségen Nagy Zopán költő, író, fotográfus nem mindennapi módon szólt az alkotó munkáiról. Az álomvilág csapongó gondolatait – amivel a hallgatók azonosulni tudtak egy-egy kiállított kép által – zenei effektusokkal, különböző gesztusokkal osztotta meg a jelenlévőkkel. Nem didaktikus, ha úgy tetszik, „szájbarágó” módon, hanem az ő álomvilágán keresztül kapcsolódott a kiállítás gondolatához. Voltak, akiket mindez meghökkentett, míg másokat elgondolkodtatott, de valahol a tudat mélyén Nagy Zopán gondolatai találkoztak Bartus Ferenc képeinek üzenetével.

Ocskay László képzőművész hangsúlyozta, a kiállított képek önvizsgálatra sarkallnak. A festmények bevezetik a tárlatlátogatót a művész paradicsomkertjébe, amely sajátos arculatú.

A kiállítás április 27-ig látogatható.

Szenográdi Ferenc

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában