Nógrád megye

2018.06.18. 17:12

Afrikai sertéspestis: fertőzött területté nyilvánítottak hét nógrádi települést

Hét nógrádi település: Bátonyterenye, Dorogháza, Mátraverebély, Pásztó, Szuha, Szurdokpüspöki és Tar is fertőzött területnek minősül az afrikai sertéspestis (ASP) szempontjából.

S.Cs.E.

Módosultak az afrikai sertéspestis (ASP) miatt korlátozás alá vont területek a napokban és megváltoztak az ártalmatlanított disznók után igényelhető állami kártalanítás szabályai a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) honlapján megjelent új országos főállatorvosi határozat szerint.

Fokozott figyelem

Fertőzött területen kötelező a társasvadászatok ideiglenes felfüggesztése. Egyéni vadászatot – vaddisznó kivételével minden vadászható állatfaj vonatkozásában – csak járványvédelmi képzésen részt vett és ott eredményes vizsgát tett vadász folytathat. Kötelezően elvégzendő a fertőzött területen elhullva talált valamennyi vaddisznó laboratóriumi vizsgálata. Ugyancsak kötelező az elhullott vaddisznók ártalmatlanítása. A vaddisznó testek gyűjtőhelyre szállításáért (nettó 23.250 Ft/nap) vagy mintavételt követő elásásáért (nettó 23.250 Ft/vaddisznó) állami kártalanítás jár. Valamennyi kilőtt vaddisznó teste vagy annak bármely része csak a Nébih negatív eredményének kézhezvételét követően használható fel és ez esetben is csak a fertőzött területen belül. Ha az eredmény nem negatív, akkor a vaddisznó testeket ártalmatlanítani kell. Az elkobzott testekért – mint megsemmisített termékért – állami kártalanítás jár. A vadaskerteket és vadfarmokat kettős kerítéssel kell körbekeríteni és azt is ellenőrizni kell, hogy nem etetnek-e állati eredetű mellékterméket (moslékot). ASP előfordulással eddig Gyöngyös, Mátrafüred, Pálosvörösmart, Gyöngyössolymos, Tiszakerecseny, Beregdaróc és Beregsurány területén találkoztak a szakemberek.

Bognár Lajos országos főállatorvos határozata az ország egész területén végrehajtandó intézkedéseket nevesíti és szabályozza. Az új határozatban a magas, közepes, illetve alacsony kockázatúnak minősülő területek besorolása a járványügyi helyzetnek megfelelően történt. Az újonnan megállapított kártalanítási összegeket az Országos Magyar Vadászkamara javaslata alapján vezették be, amely a korábbinál pontosabban szabályozza például a közúti hulladékgyűjtést követő ártalmatlanítást. Az ASP szempontjából magas kockázatú területen az elhullott vaddisznók ártalmatlanításáért állatonként nettó 23 250 forint állami kártalanítás jár a járási főállatorvos teljesítés-igazolása alapján.

A pásztói járás hét települését: Bátonyterenyét, Dorogházát, Mátraverebélyt, Pásztót, Szuhát, Szurdokpüspökit és Tart fertőzött területnek minősítették.

Szabó László, az Országos Magyar Vadászkamara Nógrád Megyei Területi Szervezetének elnöke lapunknak elmondta: a megelőzésben és védekezésben kiemelt feladata van a vadászatra jogosult társaságoknak és vadászoknak. – Nógrád megye nagy része már a magas kockázatú területek közé tartozik. Az ASP vírussal kapcsolatban június 26-án, kedden tartunk egy tanácskozást az érintett szakemberekkel. Az állategészségügyben dolgozókkal és a kormányhivatal munkatársaival – az új határozat értelmében – arról egyeztetünk miként tudjuk felvenni a harcot a betegséggel és milyen feladataink vannak. Ezt követően a vadászatra jogosultakat is tájékoztatjuk a fontos teendőkről – tudatta a megyei elnök, aki szerint a fertőzés komoly gondokat okoz a húsiparban, a vadhús árának alakulására is rányomja bélyegét.

A Nébih honlapján folyamatosan tájékoztatják a lakosságot a teendőkről. A fertőzött területen bevezetett azonnali intézkedések között találunk a házi sertésekre és a vaddisznókra vonatkozót egyaránt. A szakemberek szerint valamennyi gazdaságban kötelezően el kell végezni a sertések korcsoportok szerinti nyilvántartásba vételét, ajánlott korlátozni a ki- és beszállításokat és fokozni kell a járványvédelmi zártságot.

A területről származó sertések, azok ondója, embriója vagy petesejtje kizárólag az előzetes állategészségügyi vizsgálat kedvező eredményét követően a hatósági állatorvos külön engedélyével és csak Magyarországon belülre szállítható. A kültéri sertéstartás helyét kettős kerítéssel kell körülvenni a vadállománnyal való érintkezés megakadályozása érdekében. A kislétszámú sertéstelepeken elhullott és megvizsgált házi sertések ártalmatlanítása pedig állami költségre történik.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában