interjú

2018.05.21. 07:31

Adorján Aranka álmodta meg a Palotási Tortafesztivált

A palotási származású Adorján Aranka nyolc évvel ezelőtt szeretett bele a cukrászatba. Öt évvel ezelőtt pedig életre hívta a megyében egyedülállónak számító rendezvényt, a Palotási Tortafesztivált.

Nagy Orsolya

– Mikor kezdődött a cukrászat iránti érdeklődése?

– Nyolc esztendővel ezelőtt sütöttem életem első tortáját, amikor egyéves lett a kislányom. Több cukrászműsort is láttam a televízióban, amely inspirációt jelentett számomra. Elkezdtem én is kísérletezni, amiben segítségemre volt az internet is.

– Úgy tudom, több versenyen is részt vett.

– Hat éven keresztül jártam online és személyes versenyekre is. Voltam például Nagykanizsán, de Győrben is, ahol 2014-ben Gasztrokupát nyertem. Erre nagyon büszke vagyok. A megmérettetések révén rengeteg pozitív élményt szereztem. Fél éven keresztül cukrásziskolába is jártam, de azt végül nem fejeztem be. Amikor elkezdtem grillázstortákat készíteni és ezekkel versenyre járni, a családom először nem hitt bennem, mégis díjjal tértem haza.

– Aztán megálmodta a Palotási Tortafesztivált...

– A versenyek és az azokon szerzett kedvező élmények adták az ötletet. Úgy gondoltam, nagyszerű lenne, ha településünkön egy olyan esemény várná az embereket évről évre, amely nemcsak a cukrászoknak, de a háziasszonyoknak is lehetőséget nyújt, hogy megmutassák tudásukat. Az ide kilátogató vendégsereg pedig megismerheti az alkotásaikat és a finomságokat, amelyeket készítenek. Amikor a rendezvény elkezdődött, én nem sokkal később felhagytam a torták készítésével.

 

Adorján Aranka, a tortafesztivál megálmodója. Fotó: Hüvösi Csaba/NMH

 

– Hogyan indult a fesztivál szervezése?

– Elsőként felkerestem az ötletemmel a polgármestert, aki nagyon támogatta az elképzelésemet. Ezután a rendezvény védnökét is, Szilágyi Györgyi tortakellékest. Összefogtunk, és nekiláttunk a szervezésnek. Akkoriban sokan nem hittek abban, hogy sikeres lesz, mostanra viszont hagyománnyá nőtte ki magát a tortafesztivál. Olyan eseményt szerettem volna létrehozni, amely egyedülállónak számít a környéken. Addig ugyanis leginkább csak nagyobb településeken tartottak hasonló jellegű gasztronómiai összejöveteleket, mint például Győrben, Szegeden, Sopronban vagy Nagykanizsán. Egy olyan fesztivál létrehozása volt a cél, ahol a háziasszonyok akár a nagymama receptjét is bemutathatják másoknak.

– Mostanra igen népszerű lett a rendezvény.

– Az ország minden tájáról érkeznek versenyzők, de még külföldről is akadnak jelentkezők. Volt már Ausztriából résztvevő, idén pedig Romániából is jelentkeztek, hogy megmutassák tehetségüket. Összesen negyvenkilenc nevezés érkezett. Rendszerint hozzávetőleg féltucatnyi helyi versenyző indul, valamint pár cukrász is. Vannak állandó visszatérőink, idén azonban rengeteg új vetélytárs ragad habverőt.

Édesség után a sajt az „étlapon”

A május 19-én immár ötödik alkalommal megrendezendő Palotási Tortafesztivál ötletgazdája, Adorján Aranka hosszú évek óta a tortakészítés szerelmese, azonban őstermelőként kecskéket is tart, amivel már négy éve foglalkozik. Ez teszi ki napja nagy részét.

– Elsőként fürjekkel foglalkoztam, majd a férjem és a gyerekeim unszolására vettünk kecskéket. Gyerekeim azt mondták, ha tudok tortát készíteni, akkor sajtot is. Nincs túl nagy állományunk, de a tejből készítünk többek között parenyicát, füstölt kolbászos tekercset, krémtúrókat, ízesített gomolyákat, de joghur­tokat is – mondta Aranka. Hozzátette: mostanra fürjekkel már nem foglalkozik, de így is akad épp elég teendője, amiben kis segítsége is van, a kilencéves gyermeke. Egy-egy rendezvényen megjelenik termékeivel, amelyek iránt nagy az érdeklődés, hiszen a házi sajtok természetes alapanyagokból készülnek, erre egyre több ember felfigyel.

– Melyek a díjazás szempontjai?

– Természetesen külön díjazzuk az amatőröket és külön a cukrászokat. A kézügyességet azonban nem soroljuk külön kategóriákba. A zsűri több szempont alapján értékeli a munkákat. Figyelembe veszik például az ízeket, az arányokat, az aromákat, de azt is, hogy mennyire van kidolgozva a díszítés. Én magam a zsűri tagjait kísérem ezen a napon. A résztvevők otthon készítik el a tortacsodákat, de lesz élő, látványos összecsapás is, amely során hungarocellt kell feldíszíteni. Erre összesen hatvan perc áll majd rendelkezésre.

– Miért szünetelteti jelenleg a cukrászmesterséget?

– Hat éven keresztül versenyeztem. Most már inkább a szervezéssel foglalkozok. Grillázstortákat még készítek, leginkább esküvőkre. Négy évvel ezelőtt kezdtem őstermelőként kecskékkel foglalkozni. Többféle sajtot és tejterméket készítek. Mivel három gyermek édesanyja vagyok, így kevesebb idő jut az édes finomságok elkészítésére. A cukrászat viszont örök szerelem az életemben, tehát csak idő kérdése, hogy mikor kezdek újra hozzá.

– Mit szeret a legjobban a tortakészítésben?

– Imádok díszíteni, egyszerűen kikapcsol. A krémes tortákat hozzávetőlegesen 6-8 óráig tart elkészíteni, de ezt kevésbé szeretem. Inkább a burkolt és egyedi műveket csinálom szívesen, amelyek elkészítése akár két nap is lehet. Volt olyan alkalom, hogy 72 órán keresztül dolgoztam egy alkotáson.

– Mit jelent önnek a cukrászat és a tortafesztivál?

– A díszítés mellett hatalmas öröm az, amikor látom, hogy mennyire tetszik másoknak az alkotásom. Nem egyszer könnyeket csalt az emberek szemébe. Maga az érzés, amelyet másoknak adhatok ezáltal, mindent megér. Azt gondolom, ez egy olyan rendezvény, amely összehozza a családokat, és pozitívumot nyújt nemcsak Palotásnak, de a megyének is.

– Milyen tervei vannak a jövőt illetően?

– Nagyon szeretném, ha jobban felfigyelnének erre az eseményre. Nagy össze­tartó erő van itt, hiszen mindenkivel nagyszerűen együtt tudunk működni. Örülnék, ha országos szinten is kinőhetné magát ez a fesztivál, és bízom benne, hogy idén sok látogató lesz majd jelen.

– Mit tanácsol azoknak, akik mostanában veszik először kezükbe a habverőt?

– Ha még nem is hisz mindenki a tehetségében, akkor sem szabad feladni. A kudarcok után talpra kell állni, és ha a szükség úgy kívánja, akár tízszer megpróbálni újra.

 

 

Kiemelt fotó: Bercsényi Kinga/NMH

 

Címkék#Palotás

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában