Beruházás

2024.04.03. 20:12

Utolsó szakaszához érkezett a Nógrád Vármegyei Szent Lázár Kórház komplex fejlesztése

A komplex fejlesztésének utolsó szakaszához érkezett a Nógrád Vármegyei Szent Lázár Kórház. Ezzel kapcsolatban szerda délután tartottak sajtótájékoztatót az intézményben, ahol dr. Laczkó Tamás megbízott főigazgató, dr. Szabó Géza korábbi főigazgató, és dr. Bercsényi Lajos nyugállományú főigazgató ismertette a kórház korszerűsítésének három elkülöníthető, de szorosan összefüggő elemét, köztük a várhatóan nyár elején kivitelezési szakaszba lépő utolsó fázist.

Veres Edina

Balról: dr. Bercsényi Lajos, dr. Laczkó Tamás és dr. Szabó Géza

Forrás: Nool.hu

Fotó: Vendel Lajos

Első megszólalóként dr. Laczkó Tamás megbízott főigazgató idézte fel, hogy 2017 márciusában Orbán Viktor miniszterelnök együttműködési megállapodást kötött Salgótarján önkormányzatával, és a Modern Városok Program keretében megállapodás született a vármegyei kórház onkológiai fejlesztéséről. Mint mondta, kezdetekben csupán egy onkológiai központról volt szó, amely a következő időszak tárgyalásai kapcsán bővült komplex fejlesztéssé. A projekt célja a lakosság egészségi állapotának javítása volt a 21. századi orvostechnológia segítségével, a betegközpontúság jegyében.

– A komplex fejlesztés három jól elkülöníthető, de szorosan összefüggő részből áll, amelyek egymás hatásait erősítik. Két fontos népegészségügyi betegségcsoportra koncentráltunk, így a daganatos, valamint a szív- és érrendszeri betegségekre – mondta dr. Laczkó Tamás, aki rámutatott: az összesen több mint 17 milliárd forintból megvalósított beruházás elemei között az új onkológiai tömb megépítése és a társszakmák orvostechnológiájának fejlesztése mellett szerepel még a sürgősségi ellátás bővítése és korszerűsítése, valamint egy gasztroenterológiai szűrőközpont kialakítása és a szemészeti ellátás fejlesztése.

A beruházás utolsó fázisát várhatóan decemberben adják át

A kórház megbízott főigazgatója részletesen ismertette az új onkológiai tömbben kialakított részlegeket és azok jellemzőit. Az összefoglalójából kiderült, hogy összesen 254 modern eszközt és berendezést vásároltak a központba, amelyben sugár- és kemoterápiás, fekvő- és járóbetegrészleg is működik.  Ezután Dr. Laczkó Tamás kifejtette: a komplex fejlesztés második részéhez tartozik az onkológiai központ harmadik emeletén kialakított szív- és agyérkatéteres labor. Ez a fejlesztési elem magába foglalja még gy helikopter leszállóhely kiépítését, a Sürgősségi Betegellátó Osztály (SBO) építészeti átalakítását és diagnosztikai bővítését, valamint a központi laboratórium fejlesztését is. Ez utóbbival kapcsolatban a megbízott főigazgató úgy fogalmazott, hogy azzal egy régi adósságot sikerült törleszteniük.

Végül a megbízott főigazgató a projekt harmadik fázisával kapcsolatban elmondta, hogy az egyfelől magába foglalja egy gasztroenterológiai szűrőközpont létrehozását, ahol három modern – a gyomor- és a vastagbéltükrözést, valamint az endoszkópos epeúti beavatkozást lehetővé tevő – műtő kap majd helyet. Másfelől szintén az utolsó etap során valósul majd meg a szemészeti osztály korszerűsítését is. Hozzátette: április 25-ig várják az ajánlatok beadását, és reményeik szerint nyár elején kezdődhet a kivitelezés. A beruházás tervezetten decemberre készülhet el.

A beruházások során is harmonikus volt az együttműködés a kórházigazgatók között

Ezt követően dr. Bercsényi Lajos nyugállományú főigazgató elmondta: szűkebb hazánkban fokozottan hátrányos helyzetű területet kell ellátnia a kórháznak. Mint fogalmazott, ahol szegényebbek az emberek, ott betegebbek is.

– Az onkológiai centrum megépülése előtt a pácienseket nem tudtuk helyben sugárterápiával ellátni, Miskolcon vagy Budapesten volt erre lehetőség. A betegek mintegy 50 százaléka nem vállalta az utazást, mivel Nógrád vármegyében nincs autópálya, illetve villamosított vasút – említette dr. Bercsényi Lajos, aki kiemelte, hogy az onkológiai tömb elkészültével immár kijelenthető: az itt kezelt betegek semmivel sem kapnak rosszabb kezelést, mint az ország más, kiemelt onkológiai centrumaiban.

A szakembercsapat is készen áll a működtetésre

Végül dr. Szabó Géza, korábbi főigazgató hangsúlyozta: a beruházás megvalósításával kapcsolatban rengeteg támogatást kaptak az Országos Onkológiai Intézet vezetőitől, akik tanácsainak köszönhetően rendelkezésre áll a működéshez szükséges szakembercsapat is. Mint mondta, összesen 24 munkatársat sikerült a nógrádi kórháznak megnyerni, ennek is köszönhető, hogy a használatbavételi engedély megszerzését követő hatodik napon már el is indulhatott Salgótarjánban a sugárterápiás kezeléseket, amelyek jelenleg is várakozási idő nélkül kaphatnak meg a betegek. Dr. Szabó Géza arra is rámutatott: harmonikus, jó szakmai együttműködés volt a három igazgató között a Nógrád Vármegyei Szent Lázár Kórházban a beruházások idején is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában