Nool.hu videó

2024.04.09. 18:08

Több milliárd forintot fordíthatnak a nógrádi közutak felújítására (videó)

Jelentős útfelújítások kezdődhetnek vármegyénkben: 8,5 milliárd forintos pályázati támogatásból 40 kilométer hosszan, húsz szakaszon korszerűsödnek 4 és 5 számjegyű utak.

Gulyás Edina

Skuczi Nándor (j), a Nógrád vármegyei közgyűlés elnöke és Lehel Zoltán, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. megyei igazgatója

Forrás: Nool.hu

Fotó: Vendel Lajos

Jelentős összeg érkezik vármegyénkbe útfejlesztésre: 8,5 milliárd forintos pályázati támogatásból 40 kilométer hosszan, húsz útszakasz korszerűsödhet. A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Pluszban elnyert összegből 4 és 5 számjegyű utak újulnak meg – hangzott el kedden a Vármegyeházán tartott sajtótájékoztatón.

– Nógrád vármegye a fenti programban, a 2021-2027-es időszakban 71,66 milliárd forintból gazdálkodhat. Korábban már 31 milliárd forint értékben született döntés többek között ipari terület kialakításáról, egészségügyi és szociális infrastrukturális beruházásokról, energetikai korszerűsítésekről, turizmusfejlesztésről, valamint önkormányzati belterületi utak felújításáról is – tájékoztatott Skuczi Nándor, a Nógrád vármegyei közgyűlés elnöke, aki arra is kitért, hogy a TOP Plusz keretében a közelmúltban 15 település nyert támogatást belterületi utak felújítására összesen 554 millió forint értékben.

Nógrád-szerte korszerűsíthetik az utakat

Azonban ennél sokkal jelentősebb az az összeg, amit a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Nógrád Vármegyei Igazgatóságának ítéltek oda szűkebb hazánk egyes állami fenntartású útszakaszainak rendbetételére. Ez utóbbi ugyanis 8,5 millió forint, így összesen több mint 9 milliárd forint érkezik Nógrádba útfelújításra.

 Mindez természetesen szűkebb hazánk fejlődését szolgálja. A vármegye önkormányzata ugyanis elkötelezett abban, hogy aki itt született, az ebben a térségben boldoguljon, alapítson családot. Ehhez a jól fizető munkahelyeken és a szülőföld szeretetén kívül elengedhetetlen a komfortos életkörülmények, így a fejlett úthálózat is

 – húzta alá Skuczi Nándor. 

– Nógrád Vármegye Önkormányzatának Közgyűlése mindig támogatta és ezután is támogatni fogja az útfelújításokat célzó beruházásokat, az ezekhez szükséges anyagi fedezet megteremtésében partnere vagyunk a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Nógrád Vármegyei Igazgatóságának.

Húsz útszakasz érintett a beruházásban

Lehel Zoltán, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. megyei igazgatója arról beszélt: amikor 2020. áprilisában a társaság megyei igazgatóságának élére került, az volt az elképzelése, hogy a megyében 4 észak-déli és 4 kelet-nyugati irányú utat jelölnek ki, amelyből egy raszteres rendszer alakul ki. Azok felújítását követően a hozzájuk csatlakozó szakaszok is folyamatosan korszerűsödhetnek.  

Az elnyert pályázati támogatásoknak köszönhetően megújuló húsz útszakasz nagyrészt leköveti ezt a raszteres rendszert. A projektek minimum két kilométeresek és mindegyik teljes körű, komplex felújítást jelentenek

 – fogalmazott az igazgató, aki két-három projektet kiemelt a húszból.

Említette a Cserháthaláp és Terény közötti 4 kilométeres útszakaszt. Hozzátette: kuriózum, hogy Pásztó négy bevezető útján úgynevezett településkapukat, az ötödiken pedig körforgalmat alakítanak ki.

Hamarosan indulnak a munkák
– A támogatási szerződések megkötését követően kezdődhet az egyes projektek tervezése, kivitelezés ezeknél a szakaszoknál leghamarabb jövő nyáron kezdődhetnek el. Azonban hat esetben – ebből három a Balassagyarmat-Aszód összekötő utat érinti, továbbá Salgótarján-Kazár, Érsekvadkert-Romhány és a Sámsonháza bekötőút – már felújítási tervvel rendelkeznek, ezeknél a támogatási szerződés aláírását követően indulhat a közbeszerzési eljárás. A felújítási munkák az említett hat szakaszon már késő ősszel, vagy jövő tavasszal elkezdődhetnek – ismertette Lehel Zoltán.  

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában