Havazás

2023.11.30. 14:47

Mindent megtesz a Közút Nógrádban, hogy az utak biztonságosak legyenek

Megérkezett szűkebb hazánkba is a téli időjárás csütörtök reggel. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. munkatársai havazás idején pedig folyamatosan azon dolgoznak, hogy az utak továbbra is rendben legyenek.

Nagy Orsolya

Az időjárásra való tekintettel a legmagasabb, négyes fokozatba kapcsolt a Közút, amely azt jelenti, hogy nem csak a normál szolgálatra beosztott szakemberek dolgoznak. Ilyenkor ugyanis be lehet hívni azokat is, akik pihenő idejüket töltik – közölte Lehel Zoltán, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. megyei igazgatója.

Mint mondta, ezen felül van műszaki ügyelet a központban, aki a diszpécser munkáját segíti, továbbá a mérnökségvezetőnek, vagy az általa megbízott helyettesnek pedig kötelessége a területen lenni 24 órán keresztül, ameddig a négyes fokozat tart. Lehel Zoltán arra is kitért, hogy most töltötték fel újra a kalcium-klorid tartály, így mindkét mérnökségen 40-40 liter áll a rendelkezésre. Ez a nedvesített szórásban segít.

Emellett összesen húsz gépjármű van és két hómaró, amelyek közül a műszakilag alkalmasak úton vannak folyamatosan.

– Kiemelten kezeljük ilyenkor a főutakat is, így a 22-est, a 21-es, a 2-es és 23-mas út régi szakaszát.

Ezen kívül a 2108-as Balassagyarmat-Galgaguta is kiemelt útnak számít. Amennyiben szükségessé válik, akkor utat is lezárunk a rendőrség és katasztrófavédelem támogatásával. Ha pedig a helyzet úgy kívánja, akkor segítünk más megyének, vagy ők nekünk. Tegnap megtették a preventív szórást a teljes úthálózaton a hó és az ónos esőre való tekintettel. Jelenleg pedig nincs olyan útszakasz, amely nagyobb problémát jelentene. Ugyanakkor fontos kiemelni, hogy a Közút munkatársainak öt centiméter vastagságú hó felett kell elkezdeni annak eltávolítását az útról.

Lehel Zoltán hangsúlyozta, hogy uralják a helyzetet, de amennyiben ónos eső lesz, akkor mindenkit arra kérnek, hogy, amennyiben nincs halaszthatatlan dolguk, maradjanak otthon, hiszen a Közút kollégái akkor tudnak dolgozni, ha nem kell menteni másokat.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában