Előadások

2024.04.17. 18:35

Születés Hete: sokszínű előadásokon járják körbe a várandósság és a szülés témáját Salgótarjánban

A salgótarjáni Balassi Bálint Könyvtárban április 18-án, csütörtökön és 19-én, pénteken megannyi, például a várandóság, a szülés és a születés, a csecsemőgondozás témáját érintő érdekes előadásra lelhetnek az érdeklődők. Salgótarjánban első alkalommal szerveznek a Születés Hete nevű eseménysorozathoz kötődő programokat az egri Méhvirág Központnak köszönhetően.

Veres Edina

Idén első alkalommal tartanak Salgótarjánban a Születés Hete című rendezvénysorozathoz kapcsolódó programokat április 18-án és 19-én, azaz csütörtökön és pénteken az egri Méhvirág Központ szervezésében. Az előadásoknak a Balassi Bálint Könyvtár ad otthont.

Ezt a programsorozatot 2003 óta rendezik meg hazánkban május első hetében. Az Országos Széchenyi Könyvtár jeles napokat szemléző oldalán elérhető tájékoztatás szerint az országos tájékoztató, szakmai és kulturális rendezvénysorozat célja, hogy a várandósok és családjaik minél szélesebb körű tájékoztatást kapjanak arról, hogy milyen választási lehetőségeik vannak a szülés módjának, helyének, valamint a „kísérő” kiválasztásának a tekintetében.

Portálunk érdeklődésére Rozgics-Kiss Anita dúla, szülésznő hallgató, a salgótarjáni esemény szervezőjeként kifejtette: Egerben a Méhvirág Központtal – a Közelbaba Egyesülettel együttműködve – már évek óta szerveznek a Születés Hetéhez kapcsolódóan eseményeket. Idén azonban megfogalmazódott bennük, hogy több nagyobb városban is tartanának a programsorozathoz kötődő rendezvényt, így például Salgótarjánban is, ahol korábban még nem volt példa ilyesmire.

Széles körben kívánnak információt nyújtani

Mint Rozgics-Kiss Anita mondta: a kétnapos programsorozat fő célkitűzése, hogy az érdeklődők a várandóság, a szülés és a születés, a csecsemőgondozás, a szoptatás, illetve a szülés utáni regeneráció témájában minél szélesebb körben jussanak hiteles információkhoz a városban tevékenykedő szakemberek, a védőnői szolgálat és a Nógrád Vármegyei Szent Lázár Kórház Szülészete által.

– A nógrádi vármegyeszékhelyen is sok olyan szakember dolgozik az érintett területhez kapcsolódóan, akik nem igazán ismerik egymást, így ez a rendezvény számukra is lehetőséget kínálhat a kapcsolatépítésre. Emellett pedig szeretnénk ahhoz is hozzájárulni, hogy az édesanyák, a kismamák vagy épp a családok egyaránt megismerjék, illetve később könnyen megtalálják ezeket a szakembereket – hangsúlyozta Rozgics-Kiss Anita, aki azt is elárulta, hogy a Születés Hetéhez kapcsolódóan, megannyi témát érintően szerveznek érdekes előadásokat. Az esemény csütörtökön 10 órakor nyitja meg a kapuit az érdeklődők előtt. A megjelenteket Sipkó Gabriella vármegyei kollegiális védőnői mentor köszönti majd a Balassi Bálint Könyvtárban.

Szülőszoba látogatás is szerepel a programok között

A nap során a látogatók például 11 órától Zsélyiné Kmetyi Viktória védőnő előadását meghallgatva tájékozódhatnak az anyatej gyűjtésével, tárolásával és leadásával kapcsolatos tudnivalókról, míg a 16 óra 30 perckor kezdődő előadás azt a témát járja majd körbe, hogy milyen választási lehetőségei vannak a nőknek a szülést illetően. Az egybegyűltek Rozgics-Kiss Anita kalauzolásával kereshetik a választ a „Természetesen? Császárral? Otthon? Dúlával?” kérdésekre.

Szintén csütörtökön 13 és 15 óra között a regisztrált érdeklődők látogatást tehetnek a Nógrád Vármegyei Szent Lázár Kórház szülőszobáján.

Azonban pénteken sem lesz hiány érdekes programokból, így például a Balassi Bálint Könyvtárban 9 óra 30 perctől a várandós és az azt követő időszakban könnyedén használható öltözködési tippeket kaphatnak a látogatók Bartos Viktória stílustanácsadótól. A salgótarjáni Születés Hetéhez kötődő programokat végül Sipkó Gabriella védőnői mentor, illetve Rozgics-Kiss Anita közös előadása zárja majd, amely során különböző hitekről és tévhitekről hull majd le a lepel.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában