Világpolitikai fordulat

2024.04.19. 19:00

Szijjártó Péter: Az idei év reményt hozhat

Idén három jelentősebb esemény is nagy hatással van a világpolitika alakulására: a továbbra is zajló orosz-ukrán háború, a közelgő EP-választás és az amerikai elnökválasztás. Arról, hogy ezek milyen jelentőséggel bírnak a magyar külpolitika szempontjából, Szijjártó Péter külügyminiszter beszélt portálunknak mátranováki látogatása során.

Gulyás Edina

– Az idei év reményt hoz. Annak a reményét, hogy Európában jobboldali, a világon pedig egy békepárti fordulat következhet be – fogalmazott a külgazdasági és külügyminiszter. – Ehhez arra van szükség, hogy a jobboldali patrióta, konzervatív, szuverenista pártok az eddiginél nagyobb erőre tegyenek szert az Európai Parlamentben. Akkora erőre, hogy a parlamenti erőrendszert jobbra tolják el. A globális békepárti fordulathoz pedig arra van szükség, hogy a republikánus elnökjelölt, Donald Trump nyerjen az Amerikai Egyesült Államokban.

Mint a külügyi tárca vezetője mondta: az Ukrajnában zajló háború egyre inkább az eszkaláció veszélyével jár, egyre több ember hal meg, és egyre nagyobb a pusztítás. Ennek megállítása csak békével lehetséges, a béketárgyalásokra azonban a felek önszántukból nem hajlandóak. Ehhez külső kényszerítő erőre van szükség. Arra pedig, hogy a háborúzó felek tárgyalóasztalhoz üljenek, az Egyesült Államok elnökválasztása kínál esélyt. Amennyiben azt Donald Trump nyeri meg, a magyar külügyminiszter szerint nagyon gyorsan véget érhet az ukrajnai háború, azt követően pedig teljesen más életminőség költözik be Európába is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában