Pálinkamester

2024.04.13. 19:55

Országszerte zsűrizte már a legjobb italokat a bátonyterenyei pálinkamester

Schmidt Eszter hivatásából adódóan legálisan kóstolhatja a minőségi pálinkákat, de a nagykeresztúri főzde termékfejlesztéséért is felel. A bátonyterenyei pálinkamester országszerte zsűrizte már a jobbnál jobb szíverősítőket, míg idén először Az Év Pálinkás Bonbonja versenyen is értékeli majd a finomságokat. A pálinkamestert szakmája rejtelmeiről kérdeztük.

Palchuber Kinga

Schmidt Eszter országszerte zsűrizte már a jobbnál jobb pálinkákat

Forrás: Beküldött fotó

– Biomérnökből pálinkamester. Friss diplomásként mi vonzotta az elsősorban férfiak uralta szakma irányába?

– Valójában a történetem a Budapesti Műszaki Egyetemmel indult, ahol biomérnökként végeztem. Itt az utolsó évemben a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala meghirdetett egy pályázati lehetőséget végzős hallgatók számára, amelyben a diplomamunkát ki lehetett egészíteni egy szabadalmi kutatással, amiért szép ösztöndíj járhat. Jó kihívásnak tartottam, ráadásul úgy gondoltam, hogy az összeget a további tanulmányaimra fordíthatom. Miután megszereztem a diplomát, édesanyám hallotta a rádióban, hogy az akkori Corvinus Egyetem pálinkamester képzést indít. 

Jó poénnak tartottam, hogy "pálinkából is diplomázzak", így hát jelentkeztem. 

Teljesen magával ragadott a minőségi italok világa! Ezzel párhuzamosan felvettek dolgozni a nagykeresztúri CRUXX pálinkaházhoz, ahol a képzésben is részt vevő tanárnő segítette a technológia kiépítését. Így az új munka tekintetében még jól is jött, hogy „pálinkás” irányban is képezni kezdtem magamat.

Schmidt Eszter az egyik Nemzeti Pálinkakiválóság Program eredményhirdetésén is részt vett
Forrás: Beküldött fotó

– Pálinkát minden magyar felnőttnek kötelező kóstolnia legalább egyszer. Emlékszik rá, hogy milyen volt az ön első találkozása a nedűvel? 

– Általában az embereknek a legelső benyomása a pálinkáról az, hogy büdös, erős, kiráz tőle hideg. Egy családi barátunk rendszeresen főzött pálinkát, amiből a családomnak is hozott kóstolókat. Hála neki, úgy ismertem meg a szíverősítőt, hogy kellemes, gyümölcsös illata van, hiszen gyerekként előszeretettel szaglásztam az italt. Felnőttként is az ő pálinkáin keresztül egy finom, élvezhető termékként ismertem meg az italt. 

Az Év Pálinkás Bonbonja megmérettetésen zsűrizik

– Laikusként azt is hihetnénk, hogy egy pálinkamester egész nap csak kísérletezget, ízlelget. Gondolom, ennél azért jóval összetettebb a munkája. 

– Általánosságban egy végzett pálinkamesternek minden tudása megvan ahhoz, hogy akár egy saját pálinkafőzdét is üzemeltessen. Rendelkezik megfelelő gépészeti-, biológiai-, gazdasági- és marketing ismerettel, és természetesen tisztában van a termék-előállítási folyamat minden részletével, az alapanyag beszerzésétől a feldolgozáson át a palackozásig. Én Nagykeresztúron a termékek minőségéért és újdonságok fejlesztéséért felelek. Ez esetben nem csupán pálinkáról van szó, mert gint és vodkát is készítünk, valamint kísérletezünk rum, whisky, likőrök és gyümölcsbor alapú termékek előállításával is.

pálinkamester, pálinka, zsűri
Schmidt Esztert vonzotta, hogy "pálinkából" diplomázzon
Forrás: Beküldött fotó

– Az ország pálinkaversenyein gyakran megfordult már szervezőként és zsűritagként is. Idén májusban Gyulán, Az Év Pálinkás Bonbonja megmérettetésen értékeli majd a finomságokat. Mik a fő szempontok, amiket bírálóként figyelembe vesz?

– A Gyulai Pálinkafesztivál keretein belül tavaly először választották meg Az Év Pálinkás Bonbonját, a sikerre való tekintettel pedig idén is meghirdették a versenyt. Egyik kiemelt célja, hogy nemzeti italunk és a kiváló csokoládék közös kulináris élvezetét népszerűsítsék. A bonbonokban elsősorban a pálinka minőségét igyekszem majd elemezni, azt, hogy mennyire ismerhetőek fel az adott gyümölcs jellegzetességei, valamint értékelem, mennyire harmonizál az ital a csokoládéval. 

"A borzagot legalább egyszer meg kell kóstolni"

– Milyen ízű volt a legjobb pálinka, amit eddig kóstolt? 

– Sok jó pálinkát kóstoltam már, de egy bodzapálinka az abszolút favorit. Az volt a specialitása, hogy a bodza bogyójából készült, de a lepárlás során megbolondították a virágjával is. Ez a kombó nagyon különleges élményt adott. A vadgyümölcsöknek is rajongója vagyok, közülük a vadkörte a kedvencem. 

– Mit gondol, mi a titka a Nógrádikum-díjjal is kitüntetett borzagpálinkának?

– A borzagpálinkát a nógrádi régióban készítik, a bodza lágyszárú fajtájából. Úgy tudnám behatárolni, mint a pálinkák „pálpusztaiját”, hiszen nagyon markáns íze és illata van, szerintem semmi máshoz nem hasonlítható. A versenyeken az utolsók között bíráljuk, mert annyira intenzív. Én kedvelem, de nagyon megosztó pálinka. Azt mondom, hogy legalább egyszer érdemes megkóstolni. 

– Örök kérdés, hány fokos legyen egy pálinka?

– Az, hogy mennyire jó egy pálinka, nem kimondottan az alkoholfoktól függ. A legtrendibbek talán mégis a 40-45 fokos italok, mert ezekben érződik leginkább a gyümölcsösség. Minél magasabb az alkoholtartalom, annál inkább az alkoholosság dominál és kevésbé érezhetők ki a finom ízjegyek.

Közel tíz éve hódol már a hastáncnak

– Mivel foglalkozik a szabadidejében?

– Jelenleg édesanyaként töltöm a napjaimat egy másfél éves kislánnyal, de nagy szenvedélyem a táncolás. Óvodás korom óta az életem része a tánc, balettoztam és versenytáncoltam is korábban. Jelenleg a hastáncnak hódolok, amit közel tíz éve kezdtem el tanulni. Ez a hobbi feltölt, de azért is szeretem, mert igazán meg tudom mutatni benne a “nagybetűs” nőies oldalamat is.

– Mi a terve?

– Jelenleg minden más előtt a család élvez elsőbbséget, de a jövőben szeretnék még szakmai téren fejlődni. Kicsit már várom a babázás utáni visszatérést. Családi vállalkozásban egy bogácsi szálláshelyet is üzemeltetünk, ami egy új terület a számunkra, de nagyon izgalmas belekóstolni a turizmus világába. Évekkel ezelőtt a pálinkamester képzés után elvégeztem az egyetemen egy csokoládé-, tea- és kávékészítő kurzust is, ebben az irányban is tervezek komolyabban kísérletezgetni. Ahogy egy kedves oktatóm mondta: „A megszerzett diplomával az egyetem kulcsot ad számunkra, de hogy milyen ajtókat tudunk kinyitni vele, az csak rajtunk áll.”

Schmidt Esztert feltölti a hastánc, tíz évvel ezelőtt kezdte el tanulni
Forrás: Beküldött fotó

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában