Nyúlpaprikás

2024.04.13. 19:17

Nyúlfesztivál: megannyi finomság került az asztalokra Nemtiben (fotók)

Szombaton hívták életre az immár hagyománnyá vált Nyúlfesztivált a szabadtéri színpadnál, Nemtiben. Számos nyúlhúsból készült finomság, sütemény és egyéb gasztronómiai különlegesség került ki az asztalokra, amelyeket a résztvevők meg is kóstolhattak.

Sipos Nina Vivien

Tizenharmadik alkalommal rendezték meg a fesztivált Nemtiben

Forrás: Nool.hu

Fotó: Vendel Lajos

Immáron tizenhárom éves múltra tekint vissza a nemti Nyúlfesztivál, amelyet hagyományosan mindig húsvét után egy-két héttel rendez meg az önkormányzat. Idén nyolc csapat indult el a főzőversenyen, hogy új tapasztalatokkal és élményekkel gazdagodjanak. A szabadtéri színpadnál felállított standoknál helyben készült péksüteményeket, nyúlhúsos ínyencségeket és házi édességeket lehetett kóstolni, amelyeket a megmérettetésen résztvevő csoportok sütöttek és főztek. 

Nagy hagyománya van a faluban

Feketéné Danyi Andrea, a Zsuborinka Egyesület elnöke elmondta portálunknak, hogy már a kezdetek óta részt vesznek a fesztiválon, amelynek nagy hagyománya van a faluban. Hozzátette: minden évben húsvét után szokta az önkormányzat életre hívni a családias eseményt, amelyen kicsik és nagyok is egyaránt jól tudnak szórakozni. 

Ezúttal is sok-sok nyulas finomsággal készültek, mint például zöld fűszeres nyúlpecsenyével, amelyhez különleges köretek voltak, de sok-sok süteményt is sütöttek e jeles alkalomra. Az elnök kifejtette: eddig mindig hagyományos ételeket készítettek, mint például nyúlpaprikást, most először azonban újdonságokkal is kedveskedtek a vendégeknek.

Kézműves foglalkozást is tartottak
Az elnök kiemelte: a Zsuborinka Egyesületet 2004-ben alapították Nemtiben azzal a céllal, hogy a helyi és a palóc hagyományokat, a népviseletet éltessék, valamint megismertessék azt a fiatalabb generáció tagjaival is. A szervezet tagjai éppen ezért rendszeresen mutatják be a népi kismesterségeket a helyieknek, őrzik a kulturális értékeket, segédkeznek a rendezvények lebonyolításában. Nem volt ez másképp a Nyúlfesztiválon sem, ahol Pethőné Szabó Piroska népi iparművész, a Zuborinka Egyesület tagja a nyulas szépségversenyen és a kézműves foglalkozáson is segédkezett.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában