tájház

2019.06.12. 13:50

Tizenöt éve alapították a nemti Zsuborinka Egyesületet

A Zsuborinka Egyesületet 2004-ben alapították Nemtiben abból a célból, hogy a helyi hagyományokat és a népviseletet éltessék, valamint megismertessék azt a helyi fiatalokkal is. Tagjai emellett művelik a népi kismesterségeket, őrzik a kulturális értékeket és segítenek a rendezvények lebonyolításában.

Palchuber Kinga

A tájházat is gondozó Zsuborinka Egyesület tagjai kérésre bárkit örömmel beöltöztetnek a nógrádikum címmel kitüntetett nemti népviseletbe Fotó: Torjay Attila

Manapság a fiatalabb generációt egyre nehezebb bevonni a hagyományok ápolásába, sokan mellőzik a népi öltözetek viselését is. A nemti Zsuborinka Egyesület azonban elszántan dolgozik annak érdekében, hogy a tradíciók ne vesszenek a feledés homályába.

– Egyesületünk 12 fővel működik, akik a falu és a megyei rendezvényeken is viszik hírét a nemti sajátosságoknak. A helyi nyúlfesztiválon rendre bekapcsolódunk a főzőversenybe, ahol értékeink mellett a hagyományos ételekkel is mindig rabul ejtjük a helyiek szívét – mondta Matesán Péterné, az egyesület alelnöke.

A nyúlfesztivál mellett a bányásznapi megemlékezések, a mikulásváró rendezvények és a karácsonyi ünnepség megszervezésében is kiveszik a részüket.

A tájházat is gondozó Zsuborinka Egyesület tagjai kérésre bárkit örömmel beöltöztetnek a nógrádikum címmel kitüntetett nemti népviseletbe Fotó: Torjay Attila

Mivel a tagok a helyi és a környékbeli rendezvények aktív résztvevői, így önkormányzati támogatásból egy sörpadgarnitúrát is vásároltak. A Zsuborinka Egyesület elsősorban a fiatalokat szeretné megismertetni a helyi hagyományokkal, így az óvoda hagyománnyá vált Gesztenye Mix Partyjához is kézműves-foglalkozásokkal és játékos népi vetélkedőkkel csatlakoznak évről évre. Az önkormányzat jóvoltából az óvodás kislányok viseletes blúzát is elkészítették.

– Az óvodában néptánc­tanítás indult, amellyel a kicsiket vissza lehet csábítani a tradicionális világba. Az önkormányzat az utóbbi években százezer forinttal mindig megtámogatta a szervezetet, amit a község javára fordítottunk. A tájház teteje idén megújult, de a nyílászárók egy része még rossz állapotban van, amelyet szeretnénk a támogatásokból még idén megcsináltatni – emelte ki az alelnök.

Az egyesület a tájházat egész évben folyamatosan működteti: tagjai társadalmi munkában biztosítják a nyitvatartást, gondoskodnak a tiszta környezetről, a virágosításról, valamint a gyűjtemény és a berendezés folyamatos bővítéséről. Emellett kérésre bárkit örömmel be is öltöztetnek a helyi népviseletbe. A nógrádi rendezvények alkalmával a viselet sokszínűségét kívánják bemutatni az érdeklődőknek, így a korosztályok és a különböző alkalmak öltözetének eltéréseire is rávilágítanak.

Jövőt építenek a népviseletre

Széll Istvánné érdeklődésünkre elmondta: idén a helyi értékteremtő program részeként – a közmunkaprogram lehetőségeit kihasználva – a tájházon tetőcsere történt és egy kültéri kemencével is gazdagodott a tradicionális helyszín. A polgármester szívügyének tekinti a helyi értékek megőrzését és továbbadását, bár meglátása szerint is a fiatalabb generációt már egyre nehezebb bevonni a hagyományápolásba. Maga is örömmel varrja a népviseleteket, de mind elárulta: az önkormányzat is minden erejével támogatja a civil szervezeteket, akik céljaik egyikének tekintik szintén a hagyományok éltetését.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában