Nyúlfesztivál

2023.04.15. 17:25

Idén sem volt hiány nyulas finomságokból a nemti rendezvényen (fotók)

Hagyományőrző zenés-táncos műsorokkal, nyúlból készült ételekkel és finomabbnál finomabb süteményekkel várták idén az érdeklődőket a nyúlfesztiválon.

Nagy Orsolya

Munkában a zsűri a nemti nyúfesztiváli főzőverenyen

Forrás: Nool.hu

Fotó: Vendel Lajos

Az egész napos rendezvényen főzőverseny is volt, amely során kilenc csapat mérte össze főzőtudását, valamint tradicionális finomságokat kínáltak az odalátogatóknak. 

A megnyitón Széll Istvánné, a falu polgármestere örömét fejezte ki, hogy idén is sok csapat indult el a versenyen és nem csak azért, hogy nyerjenek, de azért is, hogy új élményekkel gazdagodjanak. Hozzátette: ez a fesztivál mostanra hagyománnyá vált, bár a koronavírus világjárvány ideje alatt sajnos nem tudták megtartani.

Skuczi Nándor, a Nógrád Vármegyei Közgyűlés elnöke hangsúlyozta, hogy mennyire fontosak az ilyen jellegű rendezvények, mint a mostani is, hiszen azt mutatja, hogy a Nemtiben élők összetartó közösséget alkotnak, akik szeretnek együtt lenni. Az elnök kitért arra is, hogy a faluban az elmúlt időszakban nagyon sok minden megújult és számos további elképzelés van még, amelyeket szeretnének megvalósítani.

Idén sem volt hiány nyulas finomságokból a nemti rendezvényen
Élő tapsifülest is láthattak a vendégek
Fotós: Vendel Lajos / Forrás: Nool.hu

Becsó Zsolt, a térség országgyűlési képviselője elmondta, hogy már tizenkét éves múltra tekint vissza a nyúlfesztivál, amelyet sikerült valódi tartalommal megtölteni és hagyományt teremteni a faluban. Ez a rendezvény lehetőséget biztosít a kikapcsolódásra a helyieknek, ahol ismét egymásra találnak a közösségek, amely azért is fontos, mert a béke és a nyugalom viszi előre a települést. Ahol ezek megtalálhatók ott fejlődés is van.

– Az elmúlt években Nemti fejlődött és ez a jövőben is így marad, hiszen számtalan pályázat van folyamatban. Így például a templom korszerűsítése, a szolgáltató ház fejlesztése, de további beruházások is lesznek még – közölte Becsó Zsolt.

Feketéné Danyi Andrea, a Zsuborinka Egyesület elnöke elárulta portálunknak, hogy már a kezdetek óta részt vesznek a fesztiválon. Ezúttal is sok-sok nyulas finomsággal készültek, mint például zöldfűszeres nyúlpecsenyével, amelyhez különleges köretek voltak, de nagyon sok süteményt is sütöttek e jeles alkalomra.

Az elnök kifejtette: eddig mindig hagyományos ételeket készítettek, mint például nyúlpaprikást, most először azonban újdonságokkal kedveskedtek a vendégeknek. Ezen túlmenően hagyományteremtő szándékkal gazda és nyula versenyt is hirdettek.

Idén sem volt hiány nyulas finomságokból a nemti rendezvényen
Jutott a finom falatokból a vendégeknek is
Fotós: Vendel Lajos / Forrás: Nool.hu

Bozsik László, a zsűri elnöke úgy fogalmazott, hogy sok csapat mérettette meg magát, akik mindegyike nagyon aktív volt. Az értékelés során figyelembe vették egyebek mellett a főzőhely kialakítását, a tisztaságot, az étel elkészítésének módját, az ízesítést, valamint az összképet is.

Mint mondta, három kategóriában nyerhettek a résztvevők, így a sütemény, a sültek és a leves, de különdíj is volt. A leves kategóriában az Axel team lett az első helyezett, míg a másik három elismerést a Zsuborinka Egyesület vehette át.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában