Tudásmegosztás

2024.04.16. 19:05

Nógrádi civilek gazdálkodását is segíti az ellenőrzési tapasztalatok átadásával az Állami Számvevőszék

A civil szervezetek számára tartottak kedd délután tudásmegosztó konzultációt a Nógrád Vármegyei Civil Központban azzal a céllal, hogy az Állami Számvevőszék munkatársai az ellenőrzési tapasztalatok és a jó gyakorlatok átadásával segítsék a civilek gazdálkodási tevékenységét.

Gulyás Edina

A civil szervezetek számára tartottak kedd délután tudásmegosztó konzultációt Salgótarjánban

Forrás: Nool.hu

Fotó: Hüvösi Csaba

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) civil szervezeteket érintő tudásmegosztó konzultációján vehettek részt az érdeklődők Salgótarjánban kedden a Nógrád Vármegyei Civil Közösségi Szolgáltató Központban, amelyet az ÁSZ Államháztartáson Kívüli Szervezeteket Ellenőrző Igazgatóságának munkatársai tartottak.

A megjelenteket Vadasi Zsuzsanna, a civil központ munkatársa köszöntötte, aki elmondta: az országjáró programsorozat célja, hogy a civil szervezetek gazdálkodási tevékenységével összefüggésben az ÁSZ az ellenőrzési tapasztalatok megosztásával és a jó gyakorlatok bemutatásával segítséget nyújtson a civil szervezetek számára. Emellett arra is lehetőség nyílt, hogy a szakemberekkel az elhangzott témában konzultációt folytassanak a résztvevők.

A civil szervezetek vezetői nemcsak a szervezeti és a gazdálkodási kereteket meghatározó jogszabályi kötelezettségeknek kell, hogy eleget tegyenek. Olyan felelős magatartást is kell tanúsítaniuk, amely támogatja, hogy az általuk irányított szervezet a közpénzekkel való átlátható, elszámoltatható gazdálkodás követelményeinek is megfeleljen. – Az Állami Számvevőszék nagyra becsüli a civil szervezetek munkáját, hiszen rendkívül fontos a társadalomban az az aktív szerepvállalás, amit végeznek – fogalmazott Varga Edit, igazgatósági tanácsadó.

Komoly módszertani megújulás is végbement

Kifejtette, hogy az ÁSZ az országgyűlés legfőbb gazdasági ellenőrző szerve. Leegyszerűsítve: a közpénzek felhasználását ellenőrzik. A civil szervezeteknek egyre nagyobb mértékű az állami támogatása, 2021-ben 503 milliárd forint volt, ami azóta is növekszik. Ezáltal az Állami Számvevőszék fókuszába kerülnek, hiszen az összköltségvetést nézve komoly összeget fordít a kormány a civil szervezetek működésére.

– A közélet befolyásolására alkalmas tevékenységet végző civil szervezeteket is külön ellenőrzi az ÁSZ, a törvényesség és a gazdálkodás tekintetében – hangsúlyozta Varga Edit, aki arról is beszélt, hogy két éve a szervezet nem csak strukturálisan alakult át, hanem komoly módszertani megújulás is végbement. Míg régen nem volt mód kapcsolattartásra a szervezettel, úgy ma már kifejezetten fontosnak vélik azt, különösen az ellenőrzések tekintetében.

A program során Dócziné Sipos Klára számvevő adott részletes tájékoztatást a közélet befolyásolására alkalmas szervezetek, az alapítványok és az egyesületek ellenőrzéséről.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában