Kerekasztal-beszélgetés

2024.02.02. 15:50

Új programsorozatot indítottak útjára a nógrádi civilek

Gazdag programokat tartogatott csütörtökön a Civilek Napja Salgótarjánban. Ünnepélyes díjátadón ismerték el a szervezetek munkáját, majd kerekasztal-beszélgetés keretében osztották meg egymással gondolataikat, a napot játékos vetélkedő zárta.

Gulyás Edina

A játékos vetélkedő nagy sikert aratott

Forrás: Beküldött fotó

Mint arról beszámoltunk: ünnepséggel kezdődött a Civilek Napja programsorozata Salgótarjánban. A szakmai elismerés mellett közönség-, sőt különdíj is gazdára talált. Az elismerések átadását követően újabb érdekes állomásához érkezett a nap, kerekasztal-beszélgetésre várták a civil szervezetek képviselőit a Nógrád Vármegyei Civil Közösségi Szolgáltató Központban. 

– Egy új programot indítottunk útjára, amit a terveink szerint ezt követően havi rendszerességgel megszervezünk. Minden hónapban más, közérdeklődésre számot tartó témát járunk majd körbe. Ezek a találkozók lehetőséget teremtenek az együtt gondolkodásra, a tapasztalatcserére és arra, hogy jobban megismerjék egymást a civilek – fogalmazott Vadasi Zsuzsanna, a civil központ munkatársa. Első alkalommal a civil szervezetek kulturális szerepéről volt szó. 

Építően hatnak egy-egy település életére

A beszélgetést Máté Lászlóné, a Nemzeti Művelődési Intézet Nógrád vármegyei igazgatója vezette, aki arról beszélt, hogy a kulturális célú civil szervezetek építően hatnak egy-egy település életére. Mint mondta, a közművelődési szaktörvény előírja, hogy az önkormányzatoknak településenként kötelező egy közművelődési munkatársat foglalkoztatniuk. Azonban ez az ember önmagában keveset tud tenni, ezért különösen fontosak a civil szerveződések, amelyek segítik a kulturális települési munkát.  

Beszélgetőtársként Géczi László Miklósné, a Szurdokpüspöki Tiszta Életéért Egyesület elnöke csatlakozott hozzá, aki gondolatébresztőként bemutatta az egyesület munkáját. Beszélt a közösségek szerepének alakulásáról az elmúlt évtizedek során és kitért arra is, hogy legnagyobb feladatként a régi emlékek, hagyományok felkutatását, éltetését és azok fiataloknak való továbbadását tartják. Nagy szeretettel és türelemmel, a múlt iránti tisztelettel végzik ezt az egyesület tagjai. 

A napot a Civil játszma elnevezésű kvízvetélkedő zárta. A kötetlen, jó hangulatú program során 3-4 fős csapatok mérték össze tudásukat.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában