Természet

2024.04.03. 06:47

Kucsmagombával indul a szezon, rövidesen Nógrádban is elkezdődik

Bár az időjárás nem igazán kedvez a gombáknak, néhány helyen már előbújtak szűkebb hazánkban is. Hamarosan tehát beindul az idei gombaszezon.

Nagy Orsolya

Kucsmagomba

Fotó: Illusztráció / MW

Borgulya Gizella nagyoroszi gombaszakellenőr és kistermelő elmondta portálunknak, hogy leginkább kucsmagombát lehet találni például a Cserhátban, de a Börzsönyben is van már néhány. Emellett ilyenkor van a júdásfülgomba, a csészegomba és a pereszkefélék szezonja is. Utóbbinak azonban még nem a legjobb az időjárás.

Nagy öröm megtalálni az év első gombáit
Fotó: Illusztráció / MW

– Sajnos az elmúlt időszakban igen változékony volt az időjárás. Egyik nap meleg, másik nap pedig hideg volt. Ez nem kedvez a gombáknak. Akkor lehet majd nagyobb mennyiséget találni, ha például egy héten keresztül tartósan 20 Celsius fok felett lesz a hőmérséklet. Emellett az eső is fontos, hiszen akkor még több gomba terem majd – fogalmazott a szakellenőr.

Gombázás közben nem árt azonban figyelni néhány dologra

Mint mondta, ilyenkor bújik elő a papsapka is, amely nagyon könnyen összetéveszthető a kucsmagombával. Tavasszal szerencsére még nincs olyan gomba, amely halálosan mérgező lenne, ennek ellenére fontos ügyelni arra, mit szednek le az erdőben. Borgulya Gizella arra is kitért, sajnos a változékony időjárásnak köszönhetően a gombák megfagyhatnak, majd kiolvadhatnak, amelynek következménye az lesz, hogy fogyasztásra alkalmatlanná válnak és emésztési problémákat okoznak.

Kifejtette: több szakellenőr is dolgozik szűkebb hazánkban, akik segítenek beazonosítani a kalapos finomságokat. Minden esetben fontos, hogy elvigyék ellenőrzésre az összegyűjtött gombákat megelőzve így egy esetleges rosszullétet. A szakember emellett arra hívta fel a figyelmet, hogy egy-egy gombászás során óvni kell a természeti értékeket és az élővilágot is. Sajnos a tapasztalat azt mutatja, hogy sokan figyelmetlenek, de akadnak olyanok is, akik szemetelnek az erdőben.

Ezen túlmenően azt is fontos megemlíteni, hogy a fiatal állatoktól, így például a malacoktól távol kell maradni. Ha találkoznak velük, nem szabad oda menni megsimogatni, vagy fotózni, békén kell hagyni őket, hiszen az anyjuk könnyen támadhat, ha veszélyben érzi kicsinyeit. A legbiztonságosabb pedig mindig a túraútvonal.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában