Közgyűlésen történt

2024.04.03. 14:05

Kinevezték a Zenthe színház új igazgatóját, döntöttek az óvodai csoportok számáról

Legutóbbi ülésén a salgótarjáni közgyűlés kinevezte a városi teátrum új igazgatóját, véleményezte a város egyes oktatási intézményeit érintő átszervezési javaslatot és meghatározta az ősszel kezdődő nevelési évben indítható óvodai csoportok számát. A testület 17 napirendi pontot tárgyalt, az ülés – érdemi viták nélkül – egy óra alatt véget ért.

Kéri István

A salgótarjáni Zenthe Ferenc Színház szinte teljes csapata

Forrás: Beküldött fotó

Fotó: Zenthe Ferenc Színház

Április 1-től Cene Katalin a salgótarjáni Zenthe Ferenc Színház új igazgatója. Ahogyan arról már beszámoltunk: a teátrum korábbi igazgatója, Simon Lajos tavaly júniusban távozott az intézménytől, azóta megbízott igazgatóként Susán Ferenc vezette a színházat. A posztra kiírt első pályázatra egyedüliként Cene Katalin, a színház jelenlegi gazdasági igazgatója jelentkezett. A szakmai bizottság értékelése szerint pályázata átgondolt, kreatív munka volt, abban nyitottság és innovatív készség mutatkozott meg. Cene Katalin ugyanakkor nem rendelkezik az előírt vezetői gyakorlattal (kevesebb mint egy év híján), ezért a pályázati eljárást eredménytelennek nyilvánították.

Az önkormányzat már ekkor hangsúlyozta: a gazdasági igazgató elismerésre méltó munkát végez, Susán Ferenc produkciós igazgatóval együttműködve, közösen el tudják érni a színház működési stabilitását. A polgármester így a minimálisan elvárt gyakorlat idejére vonatkozó kritérium alóli mentesítés megadását kezdeményezte a kultúráért és innovációért felelős miniszternél. A második kiírásra szintén egyedüliként jelentkezett Cene Katalin, akinek pályázata a Csák János által megadott mentesítéssel együtt érvényes volt, így kinevezését javasolták a Zenthe Ferenc Színház élére, amit a testület jóvá is hagyott.

Idén is 36 óvodai csoport indul

A salgótarjáni óvodások száma korábban több éven át szinte folyamatosan csökkent, aztán ebben a 2021-es év változást hozott. Ekkor növekedésnek indult a gyerekek száma, az emelkedő tendencia pedig a tavalyi évben is folytatódott. Tavalyelőtt a Salgótarjáni Összevont Óvoda és Bölcsőde tíz önkormányzati fenntartású óvodája 37 csoporttal és 872 óvodással kezdte meg a nevelési évet. Az aktuális nevelési év is hasonló létszámmal, de eggyel kevesebb csoporttal indult el, az előttünk álló, ősszel induló nevelési év pedig változatlanul 36 csoporttal indul majd. A közgyűlés által elfogadott határozat szerint a Salgótarjáni Összevont Óvoda és Bölcsődébe történő beiratkozás időpontja 2024. május 7-8. lesz, a pótbeiratkozást pedig 2024. május 16-ra jelölték ki.

A testület véleményezte a Salgótarjáni Tankerületi Központ fenntartásában működő egyes intézmények átszervezésére vonatkozó javaslatot. Az összefoglaló szerint a Kodály Zoltán Tagiskolában a Cogito Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola helyett a jövőben a Váczi Gyula Alapfokú Művészeti Iskola fogja ellátni a színjáték tanszak megszervezését, változatlan feltételek mellett. Az Arany János Tagiskolában is ugyanez a helyzet: a jövőben a Cogito helyett az ott már szintén jelen lévő Váczi végzi majd a feladatot.

Megszűnik a nagy múltú alapfokú oktatási intézmény

A Dornyay Béla Tagiskola felmenő rendszerben történő megszüntetése folyamatban van, az aktuális tanévben alsó tagozat már nem indult az intézményben. Ennek kapcsán a javaslat szerint a felszabadult ingatlanrészt az Illyés Gyuláné Egységes Gyógypedagógai Módszertani Intézmény veheti birtokba.

Résztulajdonától is szabadulna az önkormányzat a Hársfa út 16. szám alatt: a közgyűlés értékesítésre jelölte ki tulajdonrészét, nyílt pályázat útján. Megtörtént a városi költségvetés szokásos, az aktuális folyamatokhoz illeszkedő módosítása is: a központi büdzséből 78 millió forinttal több, így már 4 milliárd 63 millió forint érkezhet, mint azt korábban az önkormányzat várta.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában