Medveészlelés

2024.04.10. 08:47

Medve járt a Kéktúra útvonalán, Mátranovák határában

Medve nyomaira bukkantak Mátranovák határában, a lakott területtől mintegy egy kilométerre. Az önkormányzathoz egyelőre nem érkezett hivatalos értesítés az ügyben.

Gulyás Edina

Az Országos Kéktúra útvonalán figyeltek fel a túrázók a vélhetően medvétől származó nyomokra

Forrás: Facebook/Magyar Országos Medve Figyelő

Mátranovák közelében az Országos Kéktúra útvonalán, a település északi erdeiben, mintegy egy kilométerre a lakott területtől medvenyomokat fényképeztek – erről kedden késő este számoltak be a Magyar Országos Medve Figyelő elnevezésű Facebook-oldalon. A bejegyzés arra is kitér, hogy a nógrádi község határában megfigyelt nyomok nagy valószínűséggel a Pétervására és Bükkszék közt észlelt példánytól származhatnak. A fotókon jól kivehetők az állat mancsának lenyomatai. 

– Az önkormányzat egyelőre semmilyen hivatalos értesítést nem kapott ezzel kapcsolatban – fogalmazott érdeklődésünkre Bodor Ernőné polgármester. – Két éve már történt medveészlelés a település környékén, akkor a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság plakátokat és szórólapokat juttatott el hozzánk, amiben arról tájékoztatták a lakosságot, hogy mi a teendő abban az esetben, ha medvével találkoznak a közeli erdőkben. Természetesen, ha most értesítenek a vadállat felbukkanásáról, minden lehetséges fórumon értesítjük arról a helyieket és a környéken élőket.

Bodor Ernőné arra is kitért, hogy a közösségi oldalon korábban már volt arról közlemény, hogy a közelben medve és farkas jelenlétére utaló jelek is vannak, Istenmezeje környékén – aminek erdei szomszédosak Mátranovákéval –  vadkamera is rögzítette a ragadozókat.

Korábban írtunk arról, hogy több vadállattal is összefuthatunk a nógrádi erdőkben:

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában