Légy tudatos!

2024.02.22. 21:28

Légy tudatos! – fontos témában álltak helyt a nógrádi középiskolások (fotók)

Több mint húsz középiskolás csapat részvételével zajlott le csütörtökön a Nógrád Vármegyei Kormányhivatal Népegészségügyi Osztálya és a Magyar Rákellenes Liga Salgótarjáni Alapszervezete által rendezett Légy tudatos! című vetélkedő. A megmérettetést hetedik alkalommal rendezték meg azzal a céllal, hogy fejlesszék a fiatalok egészségtudatosságát.

Veres Edina

Hetedik alkalommal rendezték meg a Légy tudatos! vetélkedőt

Forrás: Nool

Fotó: Hüvösi Csaba

Zsúfolásig telt a középiskolás diákok csapataival a salgótarjáni Vármegyeháza ebédlője csütörtökön a Légy tudatos! című vetélkedő. A tudáspróbát a Nógrád Vármegyei Kormányhivatal (NVKH) Népegészségügyi Központja a Magyar Rákellenes Liga (MRL) Salgótarjáni Alapszervezete közreműködésével indította útjára 2018-ban azzal a céllal, hogy hogy fejlesszék a fiatalok egészségtudatos magatartását és bővítsék az ismereteiket, leginkább a megelőzés és a korai felismerés lehetőségeivel kapcsolatban.

A rendezvény koordinátoraként Hárskuti-Angyal Anikó, a NVKH Népegészségügyi Főosztályának ápolási szakfelügyelője ismertette, hogy tíz iskolából nem kevesebb mint 22 csapat jelentkezett a megmérettetésre. Hozzátette: 

ez alkalommal kiemelt fontosságot tulajdonítottak a human papilloma vírus (HPV) elleni védőoltás és a méhnyakrákszűrés előnyeinek és igénybe vételi lehetőségeinek.

 Ennek okaként kifejtette: a védőoltáshoz immár tizedik éve juthatnak hozzá ingyenesen a hetedik osztályos lány tanulók, illetve néhány évvel utánuk a fiúkra is kiterjesztették ezt a lehetőséget. Hárskuti-Angyal Anikó azt is elárulta, hogy emiatt viselte a vetélkedő a „Légy egy lépéssel a HPV előtt” szlogent.

Egyre több fiatal érintett daganatos megbetegedéssel

A rendezvényt megnyitó Kreicsi Mária, a MRL Salgótarjáni Alapszervezetének elnöke elmondta: világméretű probléma, hogy a daganatos megbetegedések száma évről évre növekszik, és sajnos egyre több a fiatal érintett.

– Nem kellene, hogy így legyen, hiszen az esetek egyharmada megelőzhető lenne 

– húzta alá Kreicsi Mária, aki azt is kiemelte: a közel 200 rosszindulatú daganat között különös helyet foglal el a méhnyakrák. Ennek oka, hogy a kór kiváltó oka – a HPV – ismert, így a primer prevenciót jelentő védőoltás, valamint a szűrési rendszer képében adott a két lábon álló megelőzés lehetősége. Kreicsi Mária arra is kitért, hogy a HPV okozta rosszindulatú daganatos megbetegedések 30 százaléka a férfiakat érinti, ezért bír kiemelt jelentőséggel, hogy 2020 óta a fiú tanulók számára is ingyenesen elérhető a védőoltás.

Hangsúlyozta továbbá: a cél, hogy a 15 év alatti lányok legalább 95 százaléka vegye fel a védőoltást, és a felnőtt nők 70 százaléka rendszeresen járjon el szűrővizsgálatokra. Mint fogalmazott, sajnos ettől még messze állunk, de a Mályvavirág Alapítvánnyal bíznak benne, hogy el tudják érni a kitűzést, hiszen senkinek sem lenne szabad meghalnia méhnyakrákban.

Szituációs gyakorlatért és TikTok videóért is járt a pont

Ezután a fiatalok nekiláttak a feladatok megoldásának. Fel kellett sorolniuk a méhnyakrákszűrésen való részvétel ellen és mellett öt-öt érvet, két videóhoz kapcsolódó kérdésekre kellett válaszolniuk, de várt még rájuk például teszt és természetesen szituációs gyakorlat is. Emellett a csapatok számára pontokat jelentettek az előzetesen TikTok-ra feltöltött videóikra kapott lájkok, illetve szintén a vetélkedő előtt motiváló mondatokat kellett írniuk cetlikre, amelyeket felhelyeztek az ebédlőben felállított „posztfalakra”.

A díjazottak

Az öttagú zsűri döntése értelmében a harmadik helyezett a pásztói Mikszáth Kálmán Gimnázium lett, míg a második helyen a – tavalyi győztes – Nógrád Vármegyei Szakképzési Centrum Kereskedelmi és Vendéglátóipari Technikum és Szakképző Iskola diákjai végeztek. A képzeletbeli dobogó legfelső fokára idén a bátonyterenyei Fáy András Középiskola és Kollégium diákjai állhattak fel. A tudáspróbáról egy csapat sem távozott üres kézzel. A nyertes csapat amellett, hogy egy évre hazavihette a „Légy tudatos!” vándorkupát, lehetőséget kap majd arra is, hogy jövőre a vetélkedő zsűrijébe delegáljon egy tagot. A Fáy-s tanulók emellett a tudáspróba különdíját is „bezsebelték”, hiszen az ő TikTok videójuk bizonyult a legnépszerűbbnek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában