Nool.hu videó

2024.04.10. 19:40

Ingyenes szűrővizsgálatokat végeztek a Karancsságra begördülő buszon (videó)

Karancsságra érkezett szerda délelőtt a Gottsegen György Országos Kardiovaszkuláris Intézet (GOKVI) szűrőbusza. A jármű a GOKVI és a Nógrád Vármegyei Szent Lázár Kórház együttműködése nyomán gördült a településre azzal a céllal, hogy az érdeklődők számára lehetőséget kínáljon a szív- és érrendszeri kórképek időben, még a tünetek megjelenése előtt történő kiszűrésére.

Veres Edina

Ingyenesen vizsgálták a lakosokat a karancssági szűrőbuszon

Forrás: Nool

Fotó: Hüvösi Csaba

Tucatnyi érdeklődő gyülekezett szerdán Karancsságon, az óvoda melletti területen azért, hogy a Gottsegen György Országos Kardiovaszkuláris Intézet (GOKVI) szűrőbuszára „felszállva” megtudja: milyen állapotban van a szív- és érrendszere.

A helyszínen dr. Laczkó Tamás, a Nógrád Vármegyei Szent Lázár Kórház megbízott főigazgatója portálunk érdeklődésére elárulta: a jármű a GOKVI és a kórház közti egyeztetések nyomán, a két intézet együttműködésének köszönhetően érkezett a nógrádi településre.

– Vármegyénk sajnos a legtöbb kórképet illetően akár a megbetegedési, akár a halálozási mutatók tekintetében sajnos az országos átlagnál rosszabb eredményeket tudhat a magáénak. A kórképek közül kiemelkedik kettő: a daganatos, valamint a szív- és érrendszeri betegségek. Minden szempontból ezekre kell koncentrálnunk

 – húzta alá dr. Laczkó Tamás, aki arra is rámutatott, hogy a szűrés nagy jelentőséggel bír a megelőzésben, amelynek négy szintje van. Hozzátette: ezek közül a szűrővizsgálatok a második helyet foglalják el.

A szűrőbuszokkal a lakosság közelébe vihetik a vizsgálatokat

Az úgynevezett szekunder prevenció célja, hogy a szűrőprogramokkal minél hamarabb, még a konkrét tünetek megjelenése előtt felfedezzék a betegségeket. Mint a megbízott kórház-főigazgató mondta, ennek egy fontos állomását jelentik a szűrőbuszok, amelyek segítségével lényegében a lakosság közelébe – vagy ahogy a szlogen is hirdeti, helybe – vihetik a szűréseket. A szóban forgó járművek rendszerint lehetőséget kínálnak a bőrgyógyászati,- a nőgyógyászati, és a szájüregi szűrések mellett a belgyógyászati vizsgálatok elvégzésére is. 

Karancsságon elsősorban azokat a tünetmentes lakosokat várták, akik kíváncsiak voltak a szív- érrendszeri állapotukra
Fotó: Hüvösi Csaba / Forrás: Nool

Ez utóbbiak közé tartozik például a szív- és érrendszeri szűrés, de ide sorolhatók az egyéb anyagcserezavarokat kimutató tesztek is, úgymint a vércukor- vagy épp a koleszterinszint mérés. Mindemellett szintén a szekunder prevenció részét képzik azok a népegészségügyi szűrések, amelyek a kórházakban és SZTK-kban elérhetők, így például a mammográfia.

Mindig több „érdeklődőre” tervezik a kapacitást

A Nógrád Vármegyei Szent Lázár Kórház megbízott főigazgatója azt is kifejtette, hogy a GOKVI szűrőbuszára Karancsságon elsősorban azokat a tünetmentes lakosokat várták, akik kíváncsiak voltak a szív- érrendszeri állapotukra. Az érdeklődők a járműre felszállva egészen 18 óráig vehettek részt egyebek mellett vércukor- és koleszterinszint mérésen, EKG-n, légzésfunkció vizsgálaton, valamint boka-kar-index meghatározáson. Emellett a járműről való leszállás előtt az eredmények alapján mindenki életmódtanácsokat is kapott a szakemberektől.

 Dr. Laczkó Tamás arra is kitért, hogy a szűrőbuszok nyújtotta lehetőséget egy-egy alkalommal úgy 30-40 személy veszi igénybe. A járművek kapacitásával ugyanakkor minden esetben magasabb részvételre terveznek annak érdekében, hogy minden érdeklődő hozzájuthasson a vizsgálatokhoz. Hozzátette: tudomása szerint a GOKVI szűrőbuszán a szakemberek leggyakrabban magas vérnyomással, illetve vércukor- és koleszterinszinttel rendelkező páciensekkel szoktak találkozni, míg a Nógrád Vármegyei Szent Lázár Kórház szűrőbuszán általában a bőrgyógyászati és a szájüregi vizsgálatok eredményei miatt irányítják a legtöbb pácienst szakorvoshoz.

 

A szűrések mellett a gyógyító oldal jelenléte is fontos

Dr. Laczkó Tamás úgy fogalmazott, hogy a szűrések elvégzésén túl az is fontos, hogy – mint megoldás – jelen legyen a „gyógyító oldal” is. – Orbán Viktor miniszterelnök 2017-ben Salgótarjánba látogatott, és a Modern Városok Program keretében megköttetett egy megállapodást. Annak része volt a vármegyei kórházban az onkológiai centrum megépítése is, amely projekt hamar egy komplex fejlesztéssé nőtte ki magát. A beruházás egyik ágát a modern onkológia központ létrehozása, míg a másikat a szív- és agyérkatéteres labor kiépítése jelentette. Ennek köszönhetően mind a daganatos megbetegedésekre, mind a szív- és érrendszeri betegségekre egy komoly választ adhatunk a vármegyében. Ezzel tudjuk biztosítani a gyógyulást ezeknél a betegségeknél – hangsúlyozta dr. Laczkó Tamás, aki – ahogy arról a portálunk is beszámolt – a közelmúltban tartott sajtótájékoztatót a Nógrád Vármegyei Szent Lázár Kórház komplex fejlesztésének eddig megvalósult két részéről, valamint a hamarosan induló harmadik szakaszáról.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában