Múltidézés

2024.04.08. 12:56

Harminc éve lőtte fejbe társát egy sorkatona Nógrádban

Tragikus esemény árnyékolta be harminc éve az első derűs áprilisi napokat vármegyénk nyugati fertályán. Egy sorkatona fejbe lőtte társát a nógrádi honvédségi bázison, aki belehalt a sérüléseibe. Jóval vidámabb fejezet volt Sipeki Bözsi története, ő a húsvéti ünnepek kapcsán beszélt arról, hogyan került alakja annak idején a tízpengős bankóra.

Hegedűs Henrik

Tragédia történt a bázison

Alig foglalta el új megbízatását Bányai Tibor alezredes, a rétsági gépesített lövészdandár parancsnoka, máris egy szomorú vizsgálatot kellett levezényelnie 1994 áprilisának elején. A hónap első napján ugyanis a nyugat-nógrádi város laktanyájához tartozó nógrádi kihelyezett bázison egy húszéves sorállományú katona őrségváltás közben játszadozni kezdett a gépkarabélyával, a fegyver elsült, és az éles lövedék szerencsétlen módon eltalálta a vele szemközt álló társa fejét, aki a helyszínen meghalt.

A legendás modell tízpengős esete

Harminc éve április hasonlóképpen azokra a napokra esett húsvét, mint idén. Az ünnep kapcsán a Nógrád Megyei Hírlap megszólította a legendás őrhalmi asszonyt, Tóth Ferencnét, azaz Sipeki Bözsit, aki annak idején, a harmincas években modellt állt a tízpengős bankjegyre. Elmesélte, hogyan választották ki a megtisztelő feladatra: éppen a ruhákat mosta az Ipoly egyik holtágában, amikor észrevette, hogy fényképezik. 

Ez a személy nem volt más, mint a komoly balassagyarmati kötődésekkel rendelkező híres pénzjegytervező grafikusművész, Horváth Endre, aki felkérte a csinos fiatalasszonyt, vállalja el, hogy pompás palóc népviseletében látható legyen a tízpengős bankó egyik oldalán. Így lett híres ő is, és miután a gyarmati kórház szakácsnőjeként nyugállományba vonult, mindig örömmel tekintett fel szobájának falára, ahol egy kinagyított tízpengős emlékeztette a tovatűnt fiatalságára.

Lemondott a képviselő

Balassagyarmaton a néhány héttel korábban az önkormányzati képviselőségéről lemondott Pénzes Géza tanár, képzőművész nyilatkozott közéleti kérdésekről. Elmondta, megszaporodott munkái miatt vonult vissza ettől a tevékenységtől, mint kifejtette, olyan érzékeny személyiségnek, mint ő, nincs helye a politikában, ugyanakkor bizonyos kérdésekben a karakán véleményalkotást megtartja magának. Különösen a város kulturális életének irányításával kapcsolatban fogalmazott meg éles kritikát, elsősorban a városi televízióra nézve, ami szerinte voltaképpen van is, meg nincs is, és helytelen dolog, hogy jelentős szakértelem nélküli fiatalok készítik a műsorokat.

Tolódott a munka

Debercsényben pedig a vezetékes ivóvízrendszer kiépítésének halasztódása miatt háborogtak a falubeliek. A Magyarnándorral közös beruházás során ugyanis hiába fektették le a Szente felől érkező gerincvezetéket, a kivitelező a határidőre nem végezte el az ingatlanokhoz a bekötéseket, holott az igénylők befizették a huszonötezer forintos csatlakozási költséget.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában