Egészségügy

2024.04.09. 13:52

Gyermekeinek is továbbadta a gyógyítás szeretetét a szécsényi ápoló

Dr. Dudás Istvánné védőnőként kezdte pályafutását, azonban 1971-től háziorvos férje mellett tevékenykedett asszisztensként és látott el ápolói feladatokat 52 éven keresztül Szécsényben. Nyolcvanévesen úgy döntött, hogy befejezi a munkát, amelyet mindennél jobban szeretett.

Lászlók Judit

Dudás Istvánné ápolói feladatokat látott el 52 éven keresztül Szécsényben

Forrás: Nool

Fotó: Lászlók Judit

Dr. Dudás Istvánné a szüleivel Nézsán élt. Itt ismerkedett meg férjével, a 2015-ben elhunyt dr. Dudás Istvánnal, aki 1956-ban kezdte el az egyetemet Budapesten. Dr. Dudás Istvánné pedig a jelentkezett a Budapesti Védőnőképző Intézetbe, ahol 1963-ban végzett. 

– A férjem – aki ekkor már a vőlegényem volt – ebben az időben a salgótarjáni kórház gyermekosztályán dolgozott. Én pedig Mátraszelére kerültem, ahol a településen kívül hozzám tartozott még Bárna. Itt nem csak védőnői munkát láttam el, hanem ápolói feladatokat is, illetve segítettem a háziorvosnak

 – mondta dr. Dudás Istvánné, akinek nagy kihívást jelentett, hogy a közlekedési infrastruktúra akkoriban még nem volt kiépítve, így Mátraszeléről Bárnába csak az erdőn keresztül egy négy kilométeres sétát követően jutott el. Azonban sokat jelentett számára, hogy a helyiek kedvesek voltak vele, sőt még szolgálati lakást is biztosítottak neki.

Férjével hét évet töltöttek Endrefalván

– Aztán 1964-ben összeházasodtunk Istvánnal. Ezért olyan helyet kerestünk magunknak, ahol háziorvosi és védőnői állást is kapunk, így költöztünk végül Endrefalvára. Az elején adódtak nehézségek, hiszen előttünk nem volt állandó háziorvos, sem az egészséges életmódra való nevelés a faluban – mondta dr. Dudás Istvánné. 

Hozzátette: – Ráadásul a község hátrányosabb helyzetű részeire, olykor csak gumicsizmában tudtam eljutni. Azonban büszkén mondhatom, hogy a helyiek nem csak megszoktak minket, hanem meg is szerettek és az egészséges életmódra való nevelésben is jelentős előrelépéseket értünk el. A férjemmel mindig is úgy gondoltuk, hogy sokat számított, hogy ő orvos volt, így rám is jobban hallgattak az itt élők, akik mindig értékelték a munkánkat. 

Hatvan évig dolgozott az egészségügyben 

Férjével még az Endrefalván eltöltött hét év alatt családot alapított és megszületett fiuk, Róbert és lányuk, Claudia. Aztán 1971-ben megüresedett egy orvosi állás Szécsényben, amit a férje megkapott így a közeli városba költözött a család. A helyi és a környékbeli védőnői állások már be voltak töltve, és nem is látszott, hogy valamelyik megüresedne időközben. Dr. Dudás Istvánné a férje mellett kezdett el dolgozni, mint asszisztens és ápolói feladatokat is ellátott. 

Időközben jelentkezett ugyan főiskolára, de nem vették fel, mert akkor éppen nem védőnői munkakörben dolgozott.

 Bár később valószínűleg lett volna erre lehetősége, de állítása szerint már túl sok idő eltelt, megszerette az akkori munkakörét, illetve továbbra sem volt üres védőnői állás a környéken.

 Így sok-sok évekig dolgozott a férje, majd később a fia mellett is. Ugyanis a gyermekeik szintén az orvosi hivatást választották, fiuk gyermekgyógyász és háziorvosként, míg lányuk pszichiáter szakorvosként dolgozik. 

Bizalmi kapcsolatot épített a betegekkel

– A munkám során leginkább az emberekkel való foglalkozást szerettem, akiknek igyekeztem mindig segíteni. A betegekkel való bizalmi kapcsolat pedig az évek alatt olyan erőssé vált, hogy mind a mai napig előfordul, hogy megállítanak akár a boltban is és tanácsot kérnek tőlem. Bár nagyon szerettem a munkámat, tavaly betöltöttem a 80. életévemet és úgy döntöttem, hogy a Szécsényben ledolgozott 52 év, illetve az egészségügyben eltöltött 60 év után elköszönök és átadom a helyemet a fiataloknak – mondta dr. Dudás Istvánné, aki azért mind a mai napig besegít a fiának a munkába, ha szükség van rá.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában