Egészségügy

2024.04.19. 18:40

Fiatalok Fóruma: megannyi oldalról körbejárták a rehabilitáció témáját a salgótarjáni konferencián

Konferenciateremmé változott a Nógrád Vármegyei Szent Lázár Kórház ebédlője pénteken. Az egészségügyi intézmény adott ugyanis otthont a Magyar Rehabilitációs Társaság által szervezett Fiatalok Fóruma nevű rendezvénynek. Az egész napos program során a szakemberek megannyi érdekes előadással járták körbe szinte minden irányból a rehabilitáció témáját.

Veres Edina

A fórum szekcióinak végén az esemény zsűrije a legjobbnak ítélt bemutatók előadóit díjazta is

Forrás: Nógrád Vármegyei Szent Lázár Kórház

Fotó: Gyurkó Péter

Pénteken már kora délelőtt megtelt a Nógrád Vármegyei Szent Lázár Kórház ebédlője, amely helyiség ez alkalommal nem az ízletes falatok elfogyasztásához, hanem egy szakmai konferencia lebonyolításához biztosított helyszínt. Ugyanis a Magyar Rehabilitációs Társaság idén a salgótarjáni székhelyű egészségügyi intézményben szervezte meg a Fiatalok Fórumát. Az 1966-ban megalakult társaság honlapján olvasható tájékoztatás szerint, a Fiatalok Fóruma (FIFO) nevű tudományos tanácskozást évente szervezik meg, változó helyszínen a fiatal rehabilitációs team tagok részére.

A rendezvény első mozzanataként dr. Laczkó Tamás, a Nógrád Vármegyei Szent Lázár Kórház megbízott főigazgatója szólt az egybegyűltekhez. A megjelentek figyelmét ráirányította, hogy a salgótarjáni kórház épülete sem tekinthető fiatalnak, míg maga az intézmény immár 150 éves történelemmel rendelkezik. Ugyanakkor az utóbbi tíz évben sok fejlesztés zajlott a falaik között, így a mögöttük hagyott évtized a jelenről és a jövőről szólt. Mint fogalmazott: külön öröm számára, hogy ennyi fiatal kollégával találkozhat a Salgótarjánban tartott szakmai fórumon, hiszen a gyógyítás jövője bennük van. A résztvevőket ezt követően dr. Szabó Géza, a házigazda intézmény nyugalmazott főigazgatója, illetve dr. Cserháti Péter PhD, a Magyar Rehabilitációs Társaság elnöke is köszöntötte. Végül dr. Mayer Ágnes PhD, a Magyar Rehabilitációs Társaság ifjúsági titkára fejtette ki beszédében, hogy a Fiatalok Fóruma nagy múltra visszatekintő program, amellyel szinte az ország minden táján megfordultak már.

Sok oldalról megközelítették a rehabilitáció témáját

A rendezvény helyi szervezőjeként Sturmann-né Füleki Andrea, a Nógrád Vármegyei Szent Lázár Kórház vezető gyógytornásza, a fizioterápiás részleg vezetője portálunk érdeklődésére elárulta: nagy örömmel fogadta a hírt, hogy a Magyar Rehabilitációs Társaság a nógrádi vármegyeszékhelyen kívánja megszervezni az idei Fiatalok Fóruma rendezvényt, már csak azért is, mert ez az első alkalom, hogy Salgótarján adhat otthont a színvonalas szakmai konferenciának. Hozzátette: a program során elsősorban gyógytornászok tartanak előadásokat a rehabilitációt érintő megannyi témában.

– Igazán széles spektrumot öleltek fel a pénteki előadások, amelyek között például gyermeksebészettel, beszédzavarokkal, stroke-kal, vagy akár amputált pácienssel kapcsolatos témák is megtalálhatók voltak – ismertette a program sokszínűségét Sturmann-né Füleki Andrea, aki megerősítve dr. Laczkó Tamás megbízott főigazgató szavait hozzátette: az elmúlt 10 évben a különböző pályázatoknak köszönhetően rengeteget fejlődött a rehabilitációs és a fizioterápiás részlegük is, amelyek gyakorlatilag egy egységet képeznek a Nógrád Vármegyei Szent Lázár Kórházban. A vezető gyógytornász arra is rámutatott, hogy elsősorban eszközparkban és strukturális felépítésben hajthattak végre jelentős fejlesztéseket, amelyeket a gyógyítás során megpróbálnak a legteljesebb mértékben kihasználni.

Díjazták a legjobb előadókat

A Fiatalok Fórumán megjelent résztvevők közül sokan hosszú utat vállaltak a salgótarjáni eseményen való részvétel miatt, hiszen az előadók Zala, Győr-Moson-Sopron, Pest és Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyékből érkeztek. A fórum szekcióinak végén az esemény zsűrije a legjobbnak ítélt bemutatók előadóit díjazta is.

Harmadik helyezést ért el Gyalus Dorka, aki arról beszélt a megjelenteknek, hogy miként alkalmazható a tükörterápia a stroke-on átesett betegek rehabilitációjában. Második helyen végzett Thaly Anna, aki bemutatójában arra a kérdésre kereste a választ, hogy miként határozható meg a stroke betegek körében a felső végtagi interaktív, számítógép által vezérelt terápia optimális intenzitása. A zsűri döntése értelmében az első helyezettnek járó oklevelet Molnár Bianka Csilla vehette át, aki „Nyelvi és funkcionális kommunikációs képességek post-stroke afáziában” címmel tartott előadást.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában