Kereszténység

2024.04.12. 16:25

Bese Gergely: Istent sokszor nézzük italautomatának!

Telt ház fogadta Bese Gergely dunavecsei római katolikus plébánost Balassagyarmat könyvtárában, ahol Európa jelenéről és jövőjéről tartott előadást csütörtök este.

Lukács Zsófia

Bese Gergely atya tartalmas előadást tartott Balassagyarmaton

Forrás: Nool.hu

Fotó: Fürjes Béla

A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) Balassagyarmati Alapszervezete által szervezett esten Frankó Viktória elnök köszöntötte az érdeklődőket, kiemelten Balla Mihály országgyűlési képviselőt, Bablena Ferencet, a KDNP Nógrád vármegyei elnökét, Csach Gábor polgármestert, valamint a meghívott, nagy népszerűségnek örvendő Bese Gergely atyát.

„Európa vagy keresztény lesz, vagy nem lesz”

Az előadás felvezetéseként Csach Gábor az első ezredforduló keresztény Európájának kihívásairól beszélt, hogyan sikerült akkor megerősíteni az Istennel való kapcsolatát a kontinensnek. Kitért a demográfiai adatok, a népesség fogyás és a vallás, a szakralitás szoros összefüggésire, utalva ezzel a sokszor emlegetett idézetre: „Európa vagy keresztény lesz, vagy nem lesz”.

Ehhez a Robert Schuman német-francia kereszténydemokrata politikus által tett kijelentéshez kötődve tartotta meg előadását Bese Gergely. Konrad Adenauer, Alcide De Gasperi és Robert Schuman három keresztény államférfi, akiknek a nevéhez fűződik földrészünk egyesítésének terve, amelynek első konkrét lépése 1951-ben, az első nemzetek feletti európai intézmény, az Európai Szén- és Acélközösség létrehozása volt. Azonban ők az európai közösséget nem központi hatalomként, hanem olyan unióként képzelték el, amelynek alapköve a demokrácia, a nemzetek közötti kapcsolatok egyenlősége.

Bese Gergely szerint a keresztény tanítástól nagyon messze került most egész Európa. Elég csak a genderideológiára, az azonos neműek házasságára, a migrációra, a keresztény gyökerektől való tudatos eltávolodására, az internet, a közösségi oldalak, az okostelefonok és a függőségek káros hatásaira gondolni.

Istentől mindig csak kérünk, sokszor nézzük őt italautomatának!

– Istentől mindig csak kérünk, sokszor nézzük őt italautomatának. Elmondunk két imát, benyomjuk a gombot és kiadja, majd otthagyjuk. Az ilyen istenképek a legveszélyesebbek, mert elfelejtjük azt, ahogy a Miatyánkban is írva van: „Legyen meg a te akaratod” – fogalmazott Bese Gergely. Kiemelte, hogy a hit, a Szentírás, a Tízparancsolat, Jézus tanításai, az evangéliumok mind az, amiből a kétezer évvel később élő ember is erőt tud gyűjteni. Az előadás végezetül kötetlen beszélgetéssel zárult a könyvtár kupolatermében.

Korunk fő problémáiról beszélt
Korunk fő problémáira világított rá előadásában a plébános, beszélt többek között az eutanázia és az abortusz, az emberölés bűntette ellen.  – Össze kell fognia azoknak a közösségeknek és társadalmaknak, akik számára ez elfogadhatatlan. Nincs jogunk eldönteni, hogy ki születhet meg és ki halhat meg. Nem lehetünk egyszerre a Sátánnak és Krisztusnak is tanítványai– hangsúlyozta a plébános. Az iszlamizálódást szintén az egyik legnagyobb veszélyként említette, hiszen szerinte hódításról, a kereszténység elnyomásáról szól az egyre nagyobb számban történő Európába áramlásuk.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában