Képregény

2024.04.07. 08:53

Átadták a legjobb képregényeknek járó díjakat a balassagyarmati ünnepen

A balassagyarmati Zórád Ernő képregényrajzoló, festő, grafikus tiszteletére rendezték meg szombaton az I. Képregényünnepet az Ipoly-parti városban. Az eseményen az országos képregénypályázat eredményét is kihirdették, melyre 160 pályamű érkezett.

Lukács Zsófia

Csach Gábor polgármester köszöntötte a rendezvény résztvevőit

Forrás: Nool.hu

Fotó: Lukács Zsófia

Kiállításmegnyitóval vette kezdetét a város szülöttje, ikonikus grafikusművész, Zórád Ernő személyével fémjelzett I. Képregényünnep Balassagyarmat Főterén. A magyar képregény, diafilm, karikatúra és illusztrátor tiszteletére az ország bármely szegletéből várták az alkotásokat arra képregénypályázatra, amelyet októberben Demus Zsófia képregénykutató, kommunikációs szakember közreműködésével hirdetett az önkormányzat. A többtagú szakmai zsűri két korcsoportban – 0-15 éves, 16-99 év – értékelte a „Borúra derű” jeligével beérkezett 160 darab pályaművet. A legjobb alkotásokat a város főterén állították ki.

A képregényrajzoló a 20. századnak egy olyan polihisztora volt, aki elsősorban képzőművészeti illusztrátornak tartotta magát. Festő szeretett volna lenni, azonban az akkori politikai viszonyok miatt erre nem nyílt lehetősége, majd a sajtóban megjelenő népszerű illusztrációk, karikatúrák és a képregények hazai atyja lett. A  Winnetou megrajzolása után a szakemberek rájöttek, hogy ez egy népszerű műfajjá tehető az akkori szürke, szocialista világban– mondta el Csach Gábor.

A díjazottak. A megmérettetésre 160 pályamunka érkezett
Fotó: Lukács Zsófia / Forrás: Nool.hu

Arra is kitért, hogy diafilmjeiről, könyvillusztrációiról is meg kell emlékezni, azontúl, hogy a világháború előtt első osztályú akvarellekkel, életképekkel lepte el Magyarországot. 

– A tiszteletére hirdetett képregénypályázat legjobb művei láthatók a főtéri kiállításon. Külön öröm, hogy Balassagyarmatról Adame Linett is bekerült ebbe a nehéz mezőnybe és dobogós helyezést ért el, hiszen szinte a Kárpát- medence minden pontjáról érkeztek rajzok– hangsúlyozta a polgármester.

A zsűri: Demus Zsófia, Kertész Sándor, Németh Levente és Csach Gábor 350 ezer forint értékben ítélt oda díjakat, ezen felül a legjobbak a Szépirodalmi Figyelő hasábjain is bemutatásra kerülnek. Első korcsoport: 1. Székely Emma (Aszód), 2. Kasza Bianka (Sajószentpéter), 3. Adame Linett (Balassagyarmat). Második korcsoport: 1. Bende Attila (Békéscsaba), 2. Laborc Dóra (Eger)., 3. Kovács Milán és Ambrus Izsák (Budapest). Portálunk érdeklődésére Demus Zsófia elmondta, hogy nagyon változatos tematikával, technikával készültek a képregények a különböző műfajokban.

Igényes, nagyon szépen kidolgozott művek érkeztek

– A fiatalabb korosztályra jellemzőbb, hogy kísérletező, még nincsenek bennük azok a képregényes konvenciók, amelyek már az idősebb korosztálynál szerepelnek. A második korcsoportban rengeteg igényes, nagyon szépen kidolgozott mű érkezett. Az értékelés nem volt könnyű, de figyelembe vettem a vizualitást, a szöveget, a történetmesélést és azt, hogyan ad egy egész képregényt a mű. Bravúros alkotások születtek– fogalmazott a képregénykutató.

A megnyitót követően a Madách Moziban folytatódott a program, ahol „Tíz perc egy eltűnt világ romantikájából” címmel Zórád Ernő 90. születésnapján készült kisfilmet vetítették, valamint átadták a képregénypályázat díjait. Majd Kertész Sándor tartotta meg előadását „Kalandozások Zórád Ernő képregényeiben” címmel. Az érdeklődők Halmi Zsolt által a hagyományos és a digitális képregénykészítés fortélyaiba is bepillantást nyerhettek. A szervezők a Robotálmok premier előtti vetítésével is meglepték a nézőket. Az ünnepet karaoke show és retro rajzfilmzene parti zárta.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában