Vasút

2024.04.20. 18:32

A szlovákok is szeretnének vasútjáratokat hazánkba

Új átkelési lehetőségek jöhetnek létre a magyar-szlovák határszakaszon. A út- és hídkapcsolatok után a vasúti összeköttetés is helyreállhat a két ország között – egyebek mellett erről is tájékoztatta portálunkat Szijjártó Péter külügyminiszter Mátranovákon tett látogatása alkalmával.

Gulyás Edina

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter

Forrás: Nool.hu

Fotó: Hüvösi Csaba

Szlovák sajtóhírek szerint előrelépés történt a két ország közötti vasúti közlekedés helyreállításában, ami Nógrádot is érinti. Ennek kapcsán Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert portálunk kérdésére kifejtette: „Több vasútvonal is van, amelyek átvezetnek a magyar-szlovák határon, de jelenleg nincsenek használatban, vagy nincs rajtuk rendszeres forgalom.”

– Akadnak olyan esetek is, amelyeknél csak néhány száz méter vagy egy kilométer hiányzik ahhoz, hogy a két ország vasúti hálózatát összekössük. A közelmúltban a szlovák kormány úgy döntött, hogy Magyarország és Szlovákia megkezdheti a közös munkát, amelynek eredményeként a 654 kilométernyi határszakaszunkon több ponton is új átkelési lehetőségek jönnek létre – fogalmazott Szijjártó Péter, aki arra is kitért: – Az elmúlt években több útkapcsolatot és hidat is átadtunk a két ország között, egyebek mellett itt, az Ipolyon is, de új vasúti kapcsolatok még nem létesültek. Most ezeken van a sor. Úgy tűnik, hogy Nógrád vármegyében két ilyen vasúti kapcsolat létrehozására most nemcsak a magyar, hanem a szlovák oldalon is van készség és nyitottság.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában