Forradalom és szabadságharc

2024.03.15. 14:40

Ünnepelt Salgótarján: 1848-49 üzenete, hogy közös a felelősség a szabadság megőrzésére

Az 1848-49-es polgári forradalom és szabadságharc kezdete ez a nap, amelynek célja a függetlenség kivívása és az alkotmányos berendezkedés megteremtése volt – hangzott el ma Salgótarjánban, a Múzeum téren megrendezett városi megemlékezésen.

Gulyás Edina

Forrás: Nool.hu

Fotó: Hüvösi Csaba

A forradalmat indító március 15-i dátum jelkép lett: a kivívott szabadság megőrzésének és az elvesztett szabadság visszaszerzésének szimbóluma. 1848-ban ezen a napon nyomtatták a magyar sajtó első szabad termékeit, a Tizenkét pontot és a Nemzeti dalt. 1990 óta ezt a napot a magyar sajtó napjaként is ünnepeljük – hangzott el a Himnusz dallamait követően, ami a Dűvő Zenekar előadásában csendült fel a városi megemlékezésen ma Salgótarjánban. 

Fekete Zsolt,
Fekete Zsolt, Salgótarján polgármestere
Fotó: Hüvösi Csaba / Forrás: Nool.hu

– Ma nem csupán azokat az eseményeket ünnepeljük, amelyek múltunkat formálták, hanem azt a szellemiséget és elszántságot is, amelyek még ma is inspirálnak bennünket. 1848 tavaszán, a magyarok a szabadság, az egyenlőség, a testvériség iránti vágyukat hirdették meg. Az emberek összefogtak a közös ügy érdekében és harcba szálltak az elnyomás ellen – fogalmazott beszédében Fekete Zsolt polgármester. – Azok a férfiak és nők, akik akkor szívükbe vésték a szabadság gondolatát, megteremtették az alapjait egy olyan hazának, amelyben az emberek méltóságban élhetnek. A forradalom és szabadságharc nem csak egy történelmi esemény, hanem egy örökbecsű üzenet is: mindannyiunk felelőssége a szabadság, az igazságosság és az egyenlőség értékeinek megőrzése és továbbadása. Azok az eszmék, amelyekért az 1848-as hősök küzdöttek, ma is aktuálisak és érvényesek. Mint mondta, a forradalom és szabadságharc évfordulója mellett a mai napon a szabad sajtó napját is ünnepeljük. A polgármester Deák Ferenc szavait idézte. „Ha tőlem függene, a sajtótörvénynek csak egy paragrafusa volna: hazudni nem szabad!” Ez a szabad sajtó alapvető sarokköve egy demokráciában. Ezért ma azok előtt is tisztelgünk, akik a tollukat és kamerájukat valóban az igazság, a felelősség és az objektivitás szolgálatába állítják. Azok előtt, akik azért dolgoznak, hogy a világ láthatóbbá, átláthatóbbá és érthetőbbé váljon mindannyiunk számára.

A legkisebbek ünnepi műsorral színesítették a megemlékezést
Fotó: Hüvösi Csaba / Forrás: Nool.hu

A forradalom és szabadságharc hősei mindörökké élnek szívünkben

– Az összetartozó közösség ereje olyan erőforrás, ami segít átjutni a nehézségeken, és segít építeni a jövőt.  Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc örökségének ismeretében kötelezzük el magunkat a szabadság, az egyenlőség és a testvériség értékei mellett – hangsúlyozta Fekete Zsolt. – A forradalom és szabadságharc hősei mindörökké élnek szívünkben és az általuk kijelölt úton járva építhetjük tovább a szabad Salgótarjánt!

Az ünnepi gondolatokat követően a 12 pont című műsort láthatták a jelenlévők, abban a Nógrád Táncegyüttes és a Dűvő Zenekar működött közre. A résztvevők a Széchenyi-szobornál helyezték el a megemlékezés virágait, majd zenés menet indult a Múzeum térről a József Attila Művelődési Központba. Az intézmény üvegcsarnoka ugyanis erre az alkalomra „Pilvax kávéházzá” alakult.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában