Húsvéti étel

2024.03.29. 17:45

A nógrádi családok asztaláról sem hiányozhat: eláruljuk a tökéletes húsvéti sonka titkát

Sonka nélkül nincs húsvét szűkebb hazánkban sem. Eláruljuk, hogy lesz tökéletes ez az ünnepi finomság.

Nagy Orsolya

Húsvétkor hagyományosan füstölt sonkát eszünk omlósra, puhára főzve

Forrás: Illusztrációs fotó: Shutterstock

A Mindmegette oldalán ad néhány tippet, hogyan lesz igazán ízletes a húsvéti sonka. Mint fogalmaztak: a nyers, füstölt sonkát előző este annyi hideg vízbe kell beáztatni, ami éppen ellepi, hogy távozzon belőle a fölösleges só. Hozzátették: másnap friss vízben kell elkezdeni főzni, majd ízlés szerint mehet hozzá három-négy gerezd fokhagyma, nyolc-tíz szem bors és egy babérlevél.

A főzési ideje a nyers sonka súlyától is függ, lehet akár négy-öt óra is. Akkor kész, ha a beleszúrt villa már könnyen kicsúszik, illetve a csontja kihúzható belőle. Fontos továbbá, hogy akkora fazékban kell főzni, amelyben teljesen ellepi a víz. Arra is kitértek, hogy a sonkát érdemes tálalásig a főzőlében hagyni, és megvárni, hogy ott hűljön ki, míg a rajta lévő madzagot csak közvetlenül fogyasztás előtt kell leszedni.

Az elkészült sonka pedig hidegen és melegen is nagyon finom. A levét sem szabad kiönteni, ugyanis tökéletes bableveshez, lencsefőzelékhez, de akár töltött káposztához is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában