Sajtótájékoztató

2024.03.28. 18:45

Tavaly is kiegyensúlyozott és megalapozott munkát végeztek a bíróságok

A Balassagyarmati Törvényszék csütörtök délelőtt az országban másodikként tartotta meg a minden évben megrendezett összbírói értekezletét a Köztársaság téri épületében. Az értekezletet megelőzte egy sajtótájékoztató is, ahol a Balassagyarmati Törvényszék 2023. évi működéséről, eredményeiről számoltak be.

Lászlók Judit

A Balassagyarmati Törvényszék 2023. évi működéséről, eredményeiről számoltak be

Forrás: Nool.hu

Fotó: Lászlók Judit

Évente egy alkalommal adnak tájékoztatást

Dr. Lajkó Péter, a Balassagyarmati Törvényszék szóvivője a sajtótájékoztatón elmondta: a bíróságok szervezetéről és igazgatásáról szóló törvény írja elő a törvényszék elnökének azt, hogy évente egyszer tájékoztassa az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnökét és a bírák összességét összbírói értekezleten a bíróság működéséről, az ügyforgalmi és a gazdálkodási helyzetéről.

Közel húszezer ügy érkezett 2023-ban a Balassagyarmati Törvényszékre és a járásbíróságaira

Ez követően dr. Tóth Áron, az OBH elnöki kabinetének a főosztályvezetője szólalt fel a sajtótájékoztatón. Beszédében kiemelte: a bíróságokra egy évben közel 1 millió 200 ezer ügy érkezik, amely akár 3 millió embert is érinthet. Majd ismertette, hogy az OBH 11 ezer embert alkalmaz, ebből Nógrád vármegyében 40 bíró és 170 igazságügyi dolgozó tevékenykedik.

– A Balassagyarmati Törvényszék ügyforgalmát és létszámát tekintve az ország legkisebb ítélkezési egysége, törvényszéke, amelyre tavaly 19 ezer 872 ügy érkezett. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ne lenne fontos a Balassagyarmati Törvényszék munkája – mondta dr. Tóth Áron, aki kifejtette, hogy országosan 2023-ban növekedett az ügyérkezés, ezzel ellentétesen a Balassagyarmati Törvényszékre nagyjából egy százalékkal kevesebb ügy érkezett, mint 2022-ben. Emellett több ügyet fejeztek be a Nógrád vármegyei bíróságok, mint amennyi beérkezett, így az ügyhátralék csökkent. A két évnél hosszabb ideje tartó perek száma pedig országosan is megfeleződött 2020-hoz képest, és a Balassagyarmati Törvényszéknek is mindössze 32 olyan ügye van, ami 2 évnél hosszabb idejű. Az 5 esztendőn túli ügyek száma pedig 3.

Hangsúlyozta továbbá, hogy a Balassagyarmati Törvényszék kiváló mutatókkal rendelkezik, hiszen a polgári-gazdasági ügyszakban az országos átlagot meghaladóan a járásbíróságokon hozott ítéletek 95 százalékát nem fellebbezték meg a felek. A törvényszéki elsőfokú szinten pedig 88 százalék ez az arány, ami szintén ritkaság. Nem volt továbbá hatályon kívül helyezett ügyük 2023-ban. Tavaly pedig összesen 638 távmeghallgatást tartottak.

Dr. Tóth Áron végül kitért arra is, hogy egyebek mellett 418 millió forintból valósult meg Salgótarjánban és a Pásztói Járásbíróságon energetikai korszerűsítés, illetve a Balassagyarmati Törvényszék A épülete 497,9 millió forintból újulhatott meg.

Több mint húszezer ügyet zártak le tavaly

Ezt követően dr. Fekete Zsolt, a Balassagyarmati Törvényszék elnöke a 2023-as eredményekről nyújtott részletes tájékoztatást. Mint mondta: tavaly a Balassagyarmati Törvényszékre és a járásbíróságaira 3 ezer 859 peres és 16 ezer 13 nem peres ügy érkezett.

– A járásbíróságokra 3314 peres és 10 ezer 700 nem peres, a törvényszékre pedig 545 peres és 5313 nem peres ügy érkezett. 2023-ban 20 ezer 43 ügyet fejeztünk be, ami 171-el meghaladja az érkezések számát. Az év végén 1231 peres és 1497 nem peres ügy maradt folyamatban a bíróságainkon – mondta dr. Fekete Zsolt. Hozzátette: – Első fokon, egy éven belül befejeződött járásbírósági szinten a polgári ügyek 92,2, a gazdasági ügyek 86,8, a büntetőügyek 85, a szabálysértésben pedig majdnem a 99 százaléka, törvényszéki szinten a polgári ügyek 76,1, a gazdasági ügyek 97,5, a munkaügyek 86,5, a büntetőügyek pedig 76,2 százaléka fejeződött be. Másodfokon, azaz hat hónapon belül törvényszéki szinten a polgári ügyek 82,2, a büntetőügyek 70,8 százaléka, illetve a gazdasági és szabálysértési ügyek mindegyike befejeződött.

Dr. Fekete Zsolt a sajtótájékoztatót azzal zárta, hogy 2023-ban is kiegyensúlyozott és megalapozott munkát végeztek a bíróságaik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában