Elismerés

2024.03.03. 06:55

Szívén viseli a nógrádi gyerekek biztonságát az év iskolarendőre

Havaj László rendőr főtörzszászlós, a Balassagyarmati Rendőrkapitányság Rendészeti Osztály Körzeti Megbízotti Alosztály csoportparancsnokát választották a 2023-as év Nógrád vármegyei iskolarendőrének. Havaj Lászlóval a munkájáról és az idei évre kitűzött céljairól is beszélgettünk.

Lászlók Judit

Havaj Zoltán iskolarendőri munkáját ismerték el

Forrás: Police.hu

Iskolarendőrként milyen feladatokat lát el az általános iskolákban?
– 2008-ban vezették be az iskolarendőr szolgálatot, ami azt jelentette, hogy azon körzeti megbízottaknak, akiknek a hozzájuk tartozó településén van általános iskola, akkor ott egyben ő lesz az iskolarendőr is. A dejtári Mikszáth Kálmán Általános Iskola iskolarendőre vagyok 2011 óta, illetve négy éve hozzám tartozik az érsekvadkerti Petőfi Sándor Általános Iskola is. Előbbiben 142, utóbbiban 260 diák tanul. 

Az intézményvezetőkkel folyamatosan tartom a kapcsolatot, így hetente egy-két alkalommal egyeztetünk személyesen vagy telefonon.

 Emellett a feladataim közé tartozik a diákok közlekedésbiztonságra való nevelése és a bűnmegelőzés, illetve igény esetén részt veszek az osztályfőnöki órákon is. 

Mit tart a legfontosabb feladatának munkája során?
– Fiatalságom óta nemcsak megváltozott, hanem rendkívül fel is gyorsult a világ, ezért sokszor tapasztalom, hogy a szülőknek a munkájuk miatt sokkal kevesebb ideje jut a gyermekeikre. Tapasztalom továbbá azt is, hogy a tanároknak is sok a feladatuk. Eközben pedig a gyermekek is megváltoztak és ma már talán sokkal kevésbé szófogadóak. Ezért mindig próbálom őket a helyes irányba terelni. Folyamatosan azon dolgozunk, hogy be tudjanak kapcsolódni az adott település életébe és az iskola házirendjét is betartsák. 

Elismerték a munkáját

Mit jelent az Ön számára, hogy megválasztották a 2023-as év nógrádi iskolarendőrének?
– A díjat február elsején vettem át Budapesten, az Országos Rendőr-főkapitányságon, dr. Kuczik János Zoltán rendőr vezérőrnagy úrtól, rendészeti országos rendőrfőkapitány-helyettestől. 

Számomra hatalmas elismerés, hogy Nógrád vármegyében én kaphattam meg ezt a díjat. 

Úgy gondolom, hogy a szívemen viselem mindkét iskola sorsát és próbálom a feladataimat a lehető legjobban végezni azért, hogy segítsek a diákoknak, illetve a pedagógusoknak is. Az általuk jelzett problémákat mindig személyesen átbeszéljük és közösen keresünk rá megoldást. Emellett, a Balassagyarmati Rendőrkapitányság Rendészeti Osztály Körzeti Megbízotti Alosztály Érsekvadkerti csoportparancsnokaként sokat köszönhetek a kollégáimnak is, akikkel nagyon jól együtt tudunk dolgozni. 

Milyen tervei vannak? 
– Szeretnénk elérni, hogy az első osztályosok már a tanév elején gyorsan beilleszkedjenek az iskolákba és hamar megszokják az iskolai légkört. Mindkét tanintézménybe sok tanuló jár kerékpárral, ezért nagyobb figyelmet kívánok fordítani a biztonságos közlekedés oktatására. 

Névjegy: Havaj László Balassagyarmaton született. Jelenleg Patvarcon él családjával, három gyermeke van. Az általános iskolás tanulmányait követően autószerelő szakmát szerzett, majd bevonult sorkatonának a határőséghez. Leszerelése után 1994-ben visszatért a határőrséghez, majd 1997-ben hivatásos őrmester lett. Miután 2008-ban megtörtént a rendőrség és a határőrség integrációja, átkerült a Balassagyarmati Rendőrkapitányság Járőr Alosztályához. Ezt követően 2011-től lett az érsekvadkerti csoport körzeti megbízottja, ahol Dejtár tartozott hozzá. Négy évvel ezelőtt pedig kinevezték a Balassagyarmati Rendőrkapitányság Rendészeti Osztály Körzeti Megbízotti Alosztály csoportparancsnokának. 2018-ban munkájáért Balassagyarmat Város Önkormányzata „Balassagyarmat Közbiztonságáért” díjjal tüntette ki. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában