Allergia

2024.03.30. 11:42

Rossz hír a nógrádi allergiásoknak: emelkedik a pollenterhelés

Bár az esőzések hatására csökkent a napokban a pollenterhelés, azonban a hét második felében várhatóan ismét felerősödik országszerte, így szűkebb hazánkban is.

Nagy Orsolya

A fák pollenjére érzékenyek készüljenek fel az allergiás tünetek megjelenésére

Forrás: Pixabay

Mint arról a Nemzeti Népegészségügyi Központ a pollenjelentésében beszámolt: a nyír pollenkoncentrációja országosan a közepes-magas tartományban alakulhat a napokban.

Hozzátették: a fűz, a kőris, a nyár, a juhar, valamint a ciprus- és tiszafafélék, illetve a platán virágpora jellemzően közepes koncentrációban lehet jelen. Ezen kívül ugyan alacsony koncentrációban, de jelen van a gyertyán, az éger, a szil, a sásfélék és a mogyoró pollenje is. Arra is kitértek, hogy már megjelent a levegőben a tölgy, a komlógyertyán, a dió, valamint a pázsitfűfélék virágpora is. Ezek koncentrációja országosan alacsony, ugyanakkor fokozatosan emelkedik, hamarosan elérheti a tüneteket okozó közepes szintet is.

A kültéri allergén gombák spóraszáma viszont jellemzően még az alacsony-közepes tartományban alakul. Az allergiásoknak nem árt felkészülni a pollenterhelésre, és egyeztetni a kezelőorvosukkal.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában