Rendőrkutya

2024.03.22. 17:25

Nyugdíjba vonult Tina, az ország legidősebb rendőrkutyája

Nyugdíjba vonult több mint tíz év szolgálat után Tina, a Salgótarjáni Rendőrkapitányság hű kutyája. A 13 éves, immár nyugdíjas rendőreb eredményes és sikeres éveket tudhat maga mögött.

Nagy Orsolya

Tina és Balázs tíz évet szolgált együtt

Forrás: Facebook/Zsaru Magazin

A Zsaru Magazin Facebook-oldalán közölte, eddig egy kutyának sem volt az országban ilyen hosszú és aktív rendőri pályafutása. Tina ugyanis több mint 10 év szolgálat után vonult nyugdíjba. Mint írták, de korábban már portálunk is beszámolt a párosról, a kivételes képességekkel bíró állat még 2013-ban került kutyavezetőjéhez, Nyerges Balázs törzszászlóshoz, a Salgótarjáni Rendőrkapitányság körzeti megbízottjához. Nyerges Balázs még 1999-ben kezdte el a Miskolci Rendészeti Szakközépiskolát. Már egészen kis korától kezdve kutyás rendőr szeretett volna lenni. Tanulmányai befejezése után a Salgótarjáni Rendőrkapitányságra szerelt fel, majd másfél év múlva teljesült az álma, és kutyavezető lett. Kutyája, Tina járőr- és nyomkövetői feladatokat is ellátott. Tíz év alatt pedig gazdájával összeszokott párost alkottak.

nyugdíj, Tina, rendőrkutya
A már nyugdíjas Tina 2013-ban került kutyavezetőjéhez, Nyerges Balázs törzszászlóshoz
Forrás: Facebook/Zsaru Magazin

"Akkor éppen nem volt rendőrkutyám, mert nem sokkal korábban elhunyt a sajátom. Szóltak, hogy van egy eb Dunakeszin, ha gondolom, nézzem meg, de nem biztos, hogy alkalmas lesz a feladatra. Nem volt kétségem afelől, hogy mindenképpen megpróbálom vele. Szerencsére szinte azonnal egymásra találtunk. Ahogy meglátott, egyből a nyakamba ugrott, én pedig feltettem rá a pórázt. Rögtön látszott, hogy kivételesen tehetséges, és nagyon jó párost alkotunk majd ketten" – idézte Nyerges Balázst a Zsaru Magazin.

Nyugdíjazásáig aktívan szolgált, rendkívül szorgalmas volt

A kutyavezető hozzátette: Tina rendkívül szorgalmas volt, hatalmas elánnal vetette bele magát mindig a munkába. Sikeres kiképzését követően általános rendőrkutya lett járőr- és nyomkövetői feladatokkal. 2015–2016-ban a legeredményesebb rendőreb volt az országban. Kiemelte, szinte bármikor be lehetett vetni, és teljesen megbízott benne, hiszen tudta, hogy a feladatokat mindig maximálisan el fogja látni. Úgy összecsiszolódtak az évek során, hogy már gazdája egy rezdüléséből érezte, mit szeretne, nem volt szükség vezényszavakra.

Nyugdíj, rendőr, Tina
Összecsiszolódtak, vezényszavakra se volt szükség
Forrás: Facebook/Zsaru Magazin

Többször megvédte a salgótarjáni rendőrt

A salgótarjáni rendőr arra is kitért, hogy kutyája több alkalommal is megvédte. Senkit nem engedett a közelébe. Amikor pedig nyomot követtek, ügyet sem vetett a körülöttük lévő kóbor kutyákra, a feladat szent volt számára. Mint azt a magazinnak kifejtette, soha nem volt még ennyire irányítható kutyája. Tina egyébként több versenyen is dobogós helyezést ért el. Gazdája arra a legbüszkébb, amikor 2015-ben Dunakeszin a Nemzetközi Szolgálati Kutyák Versenyén elnyerték az első helyet járőr kategóriában.

Megérdemelt pihenését tölti

Tina most már megérdemelt pihenését tölti a törzszászlós otthonában, lelkiismeretesen őrzi a házat. Soha nem szűnik meg ugyanakkor rendőrkutyának lenni, ugyanis még most is felkapja a fejét, és figyeli, mi lesz a feladat, ha a körzeti megbízott viszi valahova.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában