Fagyveszély

2024.03.10. 11:28

Gyümölcsfák fagyvédelme: szórakozik velünk a március?!

Jelentősen csökkent az átlaghőmérséklet az elmúlt napokban, a rügyező és virágba borult fákat helyenként fagy is veszélyezteti.

Molnár Máté Gál

Az elmúlt hetek tavaszias időjárásának köszönhetően elkezdtek rügyezni a fák, ráadásul az egyes gyümölcsfák, mint például a barackfák, már virágba is borultak. Marczinek András nógrádi kertész néhány hete portálunk érdeklődésére elmondta, hogy a fentiek tudatában minden olyan kinti munkát el lehet végezni, ami a tavaszi kertészkedéshez köthető. Ilyen a fiatal gyümölcsfák koronájának az alakító metszése vagy az idősebb fák elszáradt ágainak eltávolítása és összeszedése. A szakember kiemelte, hogy a fiatal csemeték ültetése is gond nélkül elvégezhető április elejéig és a tavaszi lemosó permetezés sem elhanyagolható, ugyanis ezzel rengeteg kártevőtől menthetjük meg fáinkat. A fentiekkel párhuzamosan érdemes a gyepszellőztetést is elvégezni, ami jótékony hatással van a talaj "vérkeringésére".

Az előrejelzés hűvös éjszakákat jósol

Bár az enyhe időjárásnak köszönhetően elvégezhetjük kerti munkáinkat, érdemes az időjárás előrejelzést is szem előtt tartani. Ugyanis a köpönyeg.hu tájékoztatása szerint márciusban még várhatóak hűvösebb éjszakák és akár 0-3 fok közötti hőmérsékeltet is mérhetünk. Ezek tudatában fennáll annak a veszélye, hogy a gondosan elvégzett kerti munkák kárba vesznek. A kirügyezett fák vagy akár a már virágba borult növények lefagyhatnak, ami a fák egészségére és az esetleges termésére is káros lehet. Ugyanis így a nyári szüret időszakában nagyon kevés gyümölcsöt tudunk betakarítani, de előfordulhat, hogy a márciusi fagy miatt semmi hasznunk nem származik a hónap elején elvégzett munkálatainkból.

Ezek a módszerek segíthetnek

De a fenti fagyveszély elkerülése érdekében érdemes a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) tanácsait megfogadni és végrehajtani. A leggyakoribb védekezési módszer, melyet sokszor láthatunk az út menti gyümölcsösökben is, az a fák törzseit és vázágait mésszel festik be, mellyel késleltethető a virágzás, így a fák átvészelhetik a fagyosabb időszakokat. A NAK ajánlatai között találunk egy másik védekezési módszert, melyet nagyobb állománynál szokás alkalmazni, ez pedig a fák hűtése. Ezt akkor érdemes bevetni, ha a hőmérséklet fagypont felett van, a hűtéssel ugyanis eltolható a virágzás ideje.

A fentiek tudatában érdemes mindent megtenni a tavaszi fagykárok enyhítésére, így a későbbiekben bőven élvezhetjük munkánk és gyümölcsfáink termését.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában