Méhészet

2024.03.02. 15:35

Édes élményt kínált a nemzetközi méhésztalálkozó Balassagyarmaton (fotók)

Az Ipolyszakállosi Ipolyvölgye Méhész-Szervezet és a Palóctáj Méhész és Környezetvédő Egyesület 24. alkalommal rendezte meg az Ipolymenti, Nemzetközi Méhésztalálkozót szombaton a balassagyarmati Mikszáth Kálmán Művelődési Központban. A szakmai és egyéb programok mellett a Palóctáj Mézlovagrend három új tagot avatott lovaggá.

Lászlók Judit

A méz édes ízét a nem kristályosodó gyümölcscukor adja meg

Forrás: Nool.hu

Fotó: Hüvösi Csaba

A programot a Vadóka néptáncegyüttes nyitotta meg műsorával, majd Diósi László, a Palóctáj Méhész és Környezetvédő Egyesület elnöke köszöntötte a résztvevőket. Beszédében kiemelte, egyesületük az Ipolyszakállosi Ipolyvölgye Méhész-Szervezettel már 24. alkalommal rendezte meg ezt a nemzetközi méhésztalálkozót. 

A megjelenteket Borszéki Viktória, a 2023-as év Magyarország Mézkirálynője köszöntötte
Fotó: Hüvösi Csaba / Forrás: Nool.hu

– Mézzel védd az egészséged, s nem csak Nógrádban, hanem a Felvidéken, Heves- és Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyékben is, mert ez egy nagy térségi összefogás. A méhészeket a barátság és az összetartozás jellemezi, így ezt szeretnénk erősíteni a találkozóval is. Azt is fontosnak tartjuk, hogy a felnövekvő generációk, a gyerekeink ismerjék meg a méz kultúráját, a mézfogyasztást – mondta Diósi László, aki kitért arra is, hogy a Mézescsupor című rajzpályázatra több száz alkotás érkezett. Mint mondta, minden megyéből kaptak legalább egy nevezést, illetve az országhatáron túlról is érkeztek pályaművek.

Nehéz időszakot élnek a méhészek 

Ezt követően Csach Gábor, a város polgármestere beszédében elmondta: a méhészek nehéz időket élnek jelenleg, ugyanis nem csak a kínai méz okoz gondot számukra, hanem az ukrán is, utóbbi exporttilalmát a kormány a napokban törölte el. A polgármester azonban kihangsúlyozta, bízik abban, hogy az uniós nyomásra meghozott döntést a kormány majd kompenzálja a méhészek számára. 

A rendezvényen Bíró Anna, a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat Nógrád vármegyei területi felelőse ismertette, hogy a Vidékfejlesztési Program lezárultával egy új időszak kezdődik közös agrárpolitika néven. 

– Az Európai Unióban a vidékfejlesztési támogatásoknak a rendszerét elfogadták, a támogatások rendelkezésre állnak. Ebben az évben több mint 69 pályázat fog megnyílni – mondta Bíró Anna, majd arra kérte a jelenlévőket, hogy ezeket a lehetőségeket maximálisan használják ki, beleértve az olyan közös együttműködéseket is, mint a termelői csoportok kialakítása, a fiatal gazda pályázat, vagy egyéb agroturisztikai lehetőségek.

Fontos feladatokat lát el a Mézkirálynő

Végül bemutatkozott Borszéki Viktória, a 2023-as év Magyarország Mézkirálynője is, aki köszöntőjében ismertette legfőbb feladatát. Eszerint egy éven keresztül minél szélesebb körben és minél szélesebb korosztályban meg kell ismertetnie a méz és egyéb méhészeti termékek egészségre gyakorolt jótékony hatásait, felhasználási lehetőségeit és sokszínűségét. Ebből a célból járja az országot és vesz részt különböző méhésztalálkozókon, mézfesztiválokon, illetve előadásokat és mézes reggeli programokat is tart. 

Három új taggal bővült a Palóctáj Mézlovagrend 
A beszédeket követően a színpadra vonultak a Palóctáj Mézlovagrend tagjai, ahol elkezdődött a lovaggá avatási ceremónia és az eskütételek. A 28 fős lovagrend idén három új taggal bővült: Csáki Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara vármegyei elnöke, Balog Csaba és dr. Seszták Attila személyében.  A rendezvény szakmai előadásokkal folytatódott, de egyebek mellett mézkóstoló- és vásár, eszközkiállítás, valamint szaktanácsadás is várta a látogatókat. Emellett kihirdették a Mézescsupor rajzpályázat eredményeit is. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában