Elismerés

2024.03.09. 19:55

Negyvenöt éve dolgozik a gyarmati kórházban a kitüntetett vezető szakasszisztens

A Magyar Ápolók Napja alkalmából, kimagasló szakmai tevékenységéért Miniszteri Elismerő Oklevelet vehetett át Fábián Istvánné, a Dr. Kenessey Albert Kórház- Rendelőintézet aneszteziológiai részlegének a vezető szakasszisztense dr. Takács Péter egészségügyi államtitkártól Budapesten, a Stefánia Palotában. Fábián Istvánnéval a hivatása mellett az elismerésről is beszélgettünk.

Lászlók Judit

Fábián Istvánnéval a hivatása mellett az elismerésről is beszélgettünk

Forrás: Beküldött fotó

Miért választotta ezt a hivatást?
– A dédnagymamám a lehetőségeihez képest mindig segítette a faluban a rászoruló embereket, legyen szó születésről, betegségről, vagy éppen a halálról. Ugyanezt láttam nagyapámnál és a szüleimnél is, akik mindig támogatták a rászoruló, elesett embereket. Éppen ezért számomra is egyértelmű volt, hogy olyan szakmát választok majd, ami a bajban lévő emberek segítségével kapcsolatos, és ezt a munkám során, valamint a magánéletben is tudom gyakorolni. Mondhatnám úgyis, hogy örököltem az elődeimtől ezt a hivatást, ami számomra csak felnőttként vált világossá.

Mit tart a legfontosabbnak a munkája során?
– A legfontosabbnak a szakma fejlődésével való lépéstartást érzem. Ugyanis ez elengedhetetlen ahhoz, hogy a munkámat magas szakmai színvonalon és precízen lássam el, illetve higgadt és empatikus magatartást tanúsítsak. Ezenkívül a sokszor stresszes helyzetekben szintén nélkülözhetetlennek érzem a megfelelő csapatmunkát.

Mi volt a legemlékezetesebb pillanata az elmúlt több mint négy évtized alatt?
– Rögtön az első ügyeletem során egyedül kellett egy császármetszésnél altatást végeznem. Őszintén szólva felemelő érzés volt, hogy részese lehettem egy újszülött érkezésének. Soha nem fogom elfelejteni.

Mit jelent az ön számára ez az elismerés?
– Ez a díj a több mint négy évtizedes munka elismerését jelenti számomra. Annak ellenére, hogy fontos szerepet vállalunk egy műtét során, szinte észrevétlenek maradunk. A műtét előtt csupán egy rövid ideig találkozunk a beteggel, és általában az altatásból ébredve már nem is emlékeznek ránk. Így kevés visszajelzés érkezik hozzánk a páciensek felől. Ezért ezzel az elismeréssel mindenképpen egy pozitív megerősítést kaptam az eddig végzett munkámat illetően. Szeretnék köszönetet mondani a családomnak, akik ennyi időn keresztül támogattak, továbbá Sándor Katalinnak, a Magyar Ápolási Egyesület Nógrád Megyei Alapszervezetének az elnökének a díjra való felterjesztésért és a kollégáimnak is, hogy mindig számíthattunk egymásra.

Milyen tervei vannak a jövőre nézve?
– Bár a több mint negyvenéves munkaviszony mellett már a nyugdíjas éveimet tölthetném, de a visszajelzések alapján még szükség van a tevékenységemre. Így, amíg az egészségem engedi, szeretnék ennek a csapatnak a hasznos tagja maradni. A tudásomat pedig átadni a fiatalabb korosztálynak.

Névjegy: Fábián Istvánné Balassagyarmaton született 1961-ben. Gyermekkorát Varsányban töltötte, így az általános iskolát is ott végezte el. Majd a balassagyarmati Szántó Kovács János Gimnázium és Egészségügyi Szakközépiskolában érettségizett 1979-ben. Még ebben az évben dolgozni kezdett a Dr. Kenessey Albert Kórház- Rendelőintézet sebészeti osztályán dr. Baranyi Károly irányítása alatt. A felnőtt szakápolói képzés elvégzését követően már másnap a műtőben tevékenykedett, mint aneszteziológus asszisztens tanuló. Aztán 1983-ban megszerezte az aneszteziológus asszisztensi képzést a Pécsi Orvostudományi Egyetemen. Később az aneszteziológus orvos szakma különválásával, folyamatosan képeznie kellett magát, hogy lépést tartson az új eljárásokban. 2003-ban vezető asszisztens-helyettes lett, 2017-ben pedig az aneszteziológia részleg vezető szakasszisztensének nevezték ki. Ez év szeptemberében lesz 45 éve, hogy a balassagyarmati kórházban dolgozik.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában