Elismerés

2024.03.29. 19:23

Megmentette diákja életét: kitüntették a romhányi pedagógust

Mint arról már beszámoltunk: a Romhányi II. Rákóczi Ferenc Általános Iskolában február közepén, az egyik tanórán rosszul lett egy diák, aki többször eszméletét vesztette, majd a légzése is leállt. Paterková Éva pedagógus ekkor azonnal megkezdte az újraélesztését. Végül a mentők a 14 éves fiút a helyszíni ellátás után stabil állapotban szállították kórházba. A pedagógus kiemelkedő helytállásának elismeréséül kitüntetést vehetett át a Belügyminisztériumban.

Lászlók Judit

A díjat dr. Rétvári Bence államtitkár nyújtotta át Paterková Évának

Forrás: Beküldött fotó

Miért választotta a pedagógusi hivatást?

– Már 10 évesen korrepetáltam a gyengébb tanulókat. A matek könnyen ment, és úgy vettem, hogy a matematika tanítása egyfajta segítségnyújtás. Tulajdonképpen azért választottam ezt a hivatást, mert éreztem, hogy ezzel segíteni tudok a jövő nemzedékének.

Mit tart a legfontosabbnak a munkája során?

– Kezdő pedagógusként a nagyfokú tantárgyi tudást tartottam fontosnak. Ezért neveltem ki sok mérnököt. Később a digitális gondolkodás lett a prioritás, ezért a növendékeimből sokan váltak informatikussá. Most az emberséget, a becsületességet és a tisztességes munkát tartom fontosnak. Remélem, hogy a tanítványaimból jó embereket nevelek.

Ön is azok közé tartozik, akik részt vettek a Nógrád Vármegye Önkormányzata által támogatott, és a Balassagyarmati Tankerületi Központ szervezésében megvalósuló, a pedagógusok számára szervezett ingyenes újraélesztési tanfolyamon. Az ott elsajátított tudás segített abban, hogy megmentse a diákja életét. Ön szerint mennyire fontos, hogy az iskolában dolgozók és a gyermekek is ismerjék az újraélesztés alapjait?

– A mai túlterhelt, egészségtelen élet mellett bárkivel, bármikor, bármi történhet. Fontos, hogy az emberek fel tudják mérni a helyzetet, és megfelelő segítséget tudjanak nyújtani. A segítségnyújtást, és azok típusait nem tanuljuk, nem tanítjuk, pedig kellene. Az emberi élet a legnagyobb kincs, amivel az egyén rendelkezik. Egyedi és pótolhatatlan. Az élet megbecsülése, annak megvédése fontos az egész társadalom számára. Az újraélesztés egy technika, ami megtanulható. Erre minden életerős felnőtt ember képes, segítségnyújtásra pedig bárki, akiben van jóakarat. Az, hogy vészhelyzetben ki, mikor, mit tehet vagy tegyen, mind megtanulható és kivitelezhető. Úgy gondolom, hogy az újraélesztés alapjait a 13 évnél idősebbeknek, a segítségnyújtás alapjait pedig mindenkinek meg kellene tanulnia, mivel ezzel életet lehet menteni.

A diákja életének megmentése elismeréseként március 15-én kitüntetést vehetett át a Belügyminisztériumban. Mit jelent ez a díj az ön számára?

– A munkavégzésem során tanúsított kiemelkedő helytállásomnak elismeréséül kaptam ezt a belügyminiszteri elismerést a nemzeti ünnepünk, március 15-e alkalmából a Belügyminisztérium márványtermében dr. Rétvári Bence országgyűlési képviselő, államtitkártól. Számomra ez a kitüntetés az emberi elfogadást és a munkám iránti tiszteletet, megbecsülést jelenti.

Milyen tervei vannak a jövőre nézve?

– Elsősorban az egyéni feladataimra szeretnék koncentrálni. Mivel állandóan megújulni vágyó, modern szóval élve kreatív ember vagyok, ezért még rengeteg mindent szeretnék megtanulni. Remélem továbbra is csinálhatom azt, amiben jó vagyok, és továbbra is lesz lehetőségem a tudásom átadásával más emberek életét javítani.

Névjegy: Paterková Éva

Paterková Éva a csehországi Příbramban született. Tanulmányait Szlovákiában végezte az Ipolysági Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskolában, az Ipolysági Magyar Tanítási Nyelvű Gimnáziumban, valamint a Nyitrai Konstantin Filozófus Egyetemen. A matematika-fizika szakos tanár 2014 óta dolgozik Romhányban. Nagyon sok emléklapja, oklevele van, amelyeket a tanulmányi versenyeken eredményesen szereplő tanulók felkészítéséért kapott. Emellett többszöri elismerésben részesült a Nyitrai Kerületi Iskolaügyi Hivatal által. Emléklapot vehetett át továbbá pedagógusnap alkalmából a Balassagyarmati Tankerületi Központtól is.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában