Önkéntesség

2024.03.08. 13:54

Máltai önkéntesektől tanulhatnak angolul a nógrádi tanodák hátrányos helyzetű diákjai

Cher és Misi, a két 18 éves önkéntes fél éve érkezett Máltáról Bátonyterenyére. Az itt töltött hónapok alatt, az egyetemi éveiket megelőzően, élményeket és tapasztalatokat gyűjtenek, felfedezik az országot és szűkebb régiónkat. Nem utolsó sorban a tanoda programban résztvevő helyi, mátraverebélyi és lucfalvai diákok angoltudását csiszolják.

Gulyás Edina

Cher (balra) és Misi (jobbra), a két 18 éves önkéntes fél éve érkezett Máltáról Bátonyterenyére

Forrás: Nool

Fotó: Vendel Lajos

Cherisanne Mallia, a törékeny fiatal lány és Sükösd-Kósa Mihály fél évvel korábban egy nemzetközi önkéntes program keretében érkeztek Magyarországra. Személyes ismertség miatt kerültek Bátonyterenyére, hiszen Misi a családjával csak 2018-ban költözött Máltára, addig Piliscsabán és Budapesten éltek.

Jó lehetőség az önkéntes program

– Cherrel ugyanabba a gimnáziumba jártunk Máltán. Az egyetemi éveket megelőzően szerettünk volna egy év szünetet tartani a tanulmányainkban, utazni, tapasztalatokat szerezni. Erre jó lehetőséget kínált az a program, ami az Európai Unió számos országába biztosít alkalmat az önkéntességre – kezdte közös történetüket mesélni Misi, aki tolmácsként is segíti a társalgást, hiszen ő angolul és magyarul is beszél, míg Cher anyanyelvi szinten társalog angolul és természetesen máltaiul is, de a magyar nyelvvel már nehezebben boldogul.

– Nagyon nehéz a magyar nyelv, de próbálom azt elsajátítani, ugyanis a terveim között szerepel, hogy pszichológiát tanulok majd az egyetemen és az sem kizárt, hogy Magyarországon folytatom a tanulmányaimat – veszi át a szót a fiatal lány, aki arról is mesél, hogy az első benyomása az volt amikor hazánkba érkezett: itt sokkal másabbak az emberek, mint Máltán, sokkal zárkózottabbak. A legnagyobb kontraszt mégis az a két ország között, hogy a pici sziget szinte kopár Nógrád gyönyörű természeti környezetéhez képest.

Tapasztalatokkal gazdagodtak az itt töltött hónapok alatt

A fiatalok délutánonként heti két alkalommal a bátonyterenyei, kétszer a mátraverebélyi tanodában, egyszer pedig Lucfalván foglalkoznak a hátrányos helyzetű gyerekkel. Mint mondták: eleinte nehezen nyíltak meg az iskolások, mára azonban megtalálták velük a közös hangot és az általuk tartott angol nyelű órákon egyre bátrabban szólalnak meg idegen nyelven. De nem csak a kicsik fejlődtek az elmúlt fél évben, Cher és Misi is nagyon sok tapasztalattal gazdagodott és szeretet kapott a gyerekektől. Mindketten sokat fejlődtek, önállóságot tanultak. Megállnak a saját lábukon, és távol a családjuktól, egyedül is boldogulnak.

– Az itt töltött időnek is szerepe van abban, hogy pedagógiai téren szeretnék majd továbbtanulni. Úgy döntöttem, hogy tanár leszek, Finn egyetemre adom be a jelentkezésemet – mondta Misi, aki arról is beszámolt, hogy szabadidejükben kerékpáron fedezik fel a környéket, de előfordul az is, hogy a hétvégéket Budapesten töltik. Cher emellett sokat olvas, zenét hallgat és ismét elkezdett rajzolni.

Az önkéntességből mindkét fél profitálhat

A Nógrád Megyei Cigány Kisebbségi Képviselők és Szószólók Szövetsége 1996-ban alakult Berki Judit és Szomora Szilárd vezetésével. Eleinte jogvédelemmel foglalkoztak, majd az oktatásra helyeződött át a hangsúly. 2013-ban adódott egy lehetőség: az Erasmus-programon belül nemzetközi önkéntesekkel lehetett együtt dolgozni. Azóta minden évben volt önkéntes Bátonyterenyén, szerte a világból: Tunéziából, Törökországból, Szingapúrból Horvátországból, Egyiptomból, illetve Romániából is.

– Az Európai Szolidaritási Testület által megvalósított önkéntes program célja a hátrányos helyzetű gyermekek idegen nyelvi kompetenciafejlesztése. Az általános iskolás diákok multikulturális környezetben használhatják az angol nyelvet. Ennek köszönhetően könnyebben veszik az akadályokat az iskolában is – tájékoztatott Somoskői Tamás, a Bátonyterenyei Tanodahálózat nemzetközi ifjúsági csere- és önkéntes programok koordinátora.

Hozzátette: az önkéntességből azonban mindkét fél profitál, a külföldi fiatalok ugyanis azáltal elmélyíthetik önismeretüket, komfortzónájukból kimozdulva olyan területen próbálhatják ki magukat, ami érdekli őket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában